Gündem

DPB Açıkladı ! Her Makam Açığa Alınabilir

Kamudaki görevden almalar

– Olaya müsebbip olanlara yönelik tüm işlemlerin, yasaların öngördüğü usul ve esaslar çerçevesinde yürütüldüğü belirtildi
Devlet Personel Başkanlığı, darbe girişiminin ardından görevden alınan veya yer değişikliğine tabi tutulan kamu görevlilerinin hukuksuz uygulamalara maruz bırakıldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Devlet Personel Başkanlığı yaptığı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında hain kalkışmanın ardından görevden alınan veya yer değişikliğine tabi tutulan kamu görevlilerinin hukuksuz uygulamalara maruz bırakıldığı iddiası yer aldığı anımsatıldı.

Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçmekte olduğu belirtilen açıklamada, “15 Temmuz gecesi haince bir kalkışma denenmiş olup, bertaraf edilen bu kalkışmanın yaraları sarılmaya çalışılmaktadır. Bu haince kalkışmaya bir daha cüret edilememesi bakımından gerekli tedbirler, devletimizin bütün organlarınca alınmaya devam edilmektedir. Olaya müsebbip olanlara yönelik tüm işlemler, yasalarımızın öngördüğü usul ve esaslar çerçevesinde yürütülmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Kamu görevlilerine yönelik başlatılan işlemlerin yürürlükteki mevzuata bağlı kalınarak yapıldığı vurgulanan açıklamada, Anayasanın hükmü gereği, idare kuruluş ve görevleri ile bir bütün olduğu, hiçbir idare, makam ve kamu yetkisi kullanan kamu görevlileri, dayanağını Anayasa ve yasalardan almayan yetkiyi kullanamayacağı kaydedildi.

Görevden uzaklaştırma tedbirinin yeni bir uygulama olmadığı, 657 sayılı yasa ile düzenlendiği ve 1965 yılından beri uygulanan ihtiyati bir tedbir olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ayrıca, kamu görevlilerinin makamı, mevkisi ve statüsü ne olursa olsun görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasına engel olmadığı aktarıldı.

Kamu görevlileri için yasada düzenlenen sürecin işleyişine ilişkin şu bilgiler verildi:

“Görevden uzaklaştırma bir ihtiyati tedbir kararıdır. Bunun sonrasında derhal ilgili makamlarca suç unsuru bulunup bulunmadığı soruşturulmaktadır. Suçsuz bulunan kamu görevlileri mahrum bırakıldıkları hakları ile birlikte görevine iade edilmektedir. Suçlu bulunanlar hakkında ise idari ve cezai işlemler yasaların çizdiği çerçevede yapılmaktadır.”

Haince kalkışmanın önlenmesinde gösterdikleri canhıraş mücadele ile demokrasinin yanında olduğunu gösteren basın camiasına teşekkür edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Adil ve tarafsız basının varlığının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte halen millet egemenliğine kasteden bu alçakların yaptığı hainlikleri görmezden gelen, alınan tedbirlerin hukuksuz olduğu iddiası ile hainlerin emellerine bilerek veya bilmeyerek hizmet eden bazı basın yayın organlarının yayınlarını da şiddetle kınıyoruz. Milletimizin hizmetinde olan değerli kamu görevlilerimizin tüm yasal hakları güvence altındadır. Devletimiz Anayasa ve yasalar çerçevesinde iş ve işlemlerine devam etmektedir.” 

Kamupersoneli.net / AA