Gündem

Ekonomi Bakanı Zeybekçi Türk ve Rus Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesiyle ilgili bir problem görünmediğini ve projenin gerçekleştirilmesiyle ilgili Türkiye ve Rusya’nın siyasi iradesinin devam ettiğini bildirdi.

Antalya’nın Belek Turizm Bölgesindeki bir otelde düzenlenen, “Türkiye-Rusya Medya Forumu”na katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türk ve Rus gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili bir soru üzerine, santralin 20 milyar dolarlık, çok yüksek maliyetli bir proje olduğunu belirtti. Bugün gelinen noktada projeyle ilgili problem görünmediğini anlatan Zeybekci, Türkiye ve Rusya’nın Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinin gerçekleştirilmesiyle ilgili siyasi iradesinin devam ettiğini söyledi.

Söz konusu proje nedeniyle yüzlerce Türk mühendisinin Rusya’da eğitim gördüğünü ifade eden Zeybekci, “Proje, yola çıkılırken yüzde 100 Rus sermayesi olarak görülen bir projeydi. Gerektiğinde başka finansman imkanları yaratılabilir. Gerekirse son dönemde konuştuğumuz Türk-Rus ortak yatırım fonu da bu anlamda kullanılabilir.” dedi.

Zeybekci, bir gazetecinin, “İki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara nasıl çıkaracaksınız?” şeklindeki sorusu üzerine de şunları söyledi:

“Türkiye dünyanın en büyük hurda ithalatçısı. Diğer taraftan da dünyanın en büyük çelik, inşaat demiri ihracatçısı. Orada da ilk 3’de yer alıyoruz. Diğer taraftan Rusya demir-çelik sektörüyle ilgili cevherden üretim, ara mamule kadar olan bölümde de dünyada sayılı ülkelerden biri. Metalurji sektörünün en önemli avantajlarından biri olan enerjiyi bünyesinde barındıran en önemli ülkelerinden birisi. Ham madde var, yeraltı zenginliği, enerjiyle ilgili büyük avantajı var. Diğer taraftan da bu sektörde çok büyük pazarlama ve son ürün haline getirebilecek olan kabiliyete sahip Türkiye var. Türkiye, Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi ülkelerinden biri. Bu sektörde dünyada ilk 5’e gidiyoruz. Bu, iki ülke arasında en önemli iş birliği alanlarından. Ağır iş makinelerinde yapılan görüşmeler var. Seracılıkta bu teknolojiyi Rusya’ya götürmek için çalışma başladı. Tataristan’da büyük bir alanda bir Türk firması farklı bir teknolojiyle seracılıkla ilgili yatırımlar yapıyor.”

– “Türkiye 15 Temmuz’da çok farklı bir moda geçti”

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinin yaklaşık 54 yıldır devam ettiğini belirten Zeybekci, AB’ye tam üye olmanın vazgeçilmez bir hedef değil, stratejik bir hedef olduğunu kaydetti. Zeybekci, “Asıl önemli olan AB standartlarını tutturmak. Demokrasi, insan hakları, özgürlükler, şeffaflık, denetim ve tüm bağlamlarda… Türkiye bu anlamda 15 Temmuz’da çok farklı bir moda geçti. İnsanlarının bedel ödediği demokrasisi önünde Türkiye farklı bir şeye geçti, evrensel standartların önde giden ülkelerinden biri haline geldi. Avrupa Birliği standartlarını tutturduktan sonra birliğe tam üye olmuşuz, olmamışız bizim için önemli değil olmayabiliriz de.” dedi.

– “Türkiye G20 ülkeleri arasında yatırım fonu olmayan tek ülke”

Gazetecilerin, terör tehdidine ilişkin soruları üzerine de Zeybekci, terörün sadece Türkiye’nin değil, dünyanın problemi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında yatırım fonu olmayan tek ülke olduğuna dikkati çeken Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya’nın iki önemli fonu var. En son Liderler Zirvesinde de Türk-Rus ortak yatırım fonu kurulması konuşuldu. Ne olacak, hangi alanlarda faaliyet gösterecek bu? Şartımız iki tarafın birlikte karar verdiği ‘şu proje desteklensin’ dediği proje desteklenecek. Bu projeyi Türk ya da Rus firması tek başına yapabilir, ama asıl tercih ettiğimiz Türk ve Rus firması bir araya geldiğinde bir iş yapacağı zaman Rusya’da, Türkiye’de ya da üçüncü bir ülkede bu fon rahat devreye girecek. Yatırım teşvik sistemimizde ülke sınırlamamız yok. Bütün ülkeler destek kapsamında yararlanabilir.”

“Suriye ile ilgili bir kaç ay öncesine göre çok daha pozitif beklentilerimiz var”

Suriye konusunda Rusya ile Türkiye’nin olmazsa olmazının toprak bütünlüğü olduğunu vurgulayan Zeybekci, “İki ülke Suriye konusunda birbirine yakın bir noktada buluşabilen bir politikaya sahip. Suriye’de barışın sağlanması ve halkın kendi yönetimini belirlemesi konusunda iki ülke arasında mutabakat var. Suriye ile ilgili bir kaç ay öncesine göre çok daha pozitif beklentilerimiz var.” diye konuştu.

Son 30 yılda dünya büyümesinin en önemli motorlarından birinin Çin olduğunu belirten Zeybekci, önümüzdeki dönemde dünya ekonomisinin en önemli lokomotifinin de Afrika olacağına işaret etti. Bakan Zeybekci, bu nedenle Türkiye ile Rusya için önümüzdeki dönemde en çok iş birliği yapılabilecek alanı Afrika olarak gördüğünü söyledi. Zeybekci, “Suriye’nin tekrar ayakları üzerine doğrulması, Irak’ın yeniden inşası da en önemli hedeflerimizden biri olacak.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da bir Rus gazetecinin “Rusya’da Türk dizileri çok fazla ilgi görüyor, dizi oyuncularının Rusya’ya gelmelerini istiyoruz” şeklindeki sözleri üzerine, Türk televizyon dizilerindeki oyuncuların Rusya’ya davet edilmeleri konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi.

Bu buluşmaların yanı sıra ortak projeler konusunda da yardımcı olabileceklerini ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

“Bizim bu tür ortak projeler konusunda finansal destek mekanizmalarımız var. Bakanlık olarak ortak projelerde maddi destek veririz. Türkiye içinden sponsor bulmanız konusunda da yardımcı oluruz. Bu gibi iş birliklerine açığız. Hem Rusya’da ve Türkiye’de hem de başka ülkelerde de ilgi çekecek ortak projeler gerçekleştirebiliriz. Türkiye’de çekilen diziler sadece Ortadoğu’da değil, Latin Amerika’da da büyük bilgi görüyor. Son yaptığımız bir araştırmada Arjantin’den belli bir dönemde turist artışı olduğunu gördük. Bunun sebebini araştırdığımızda gördük ki o tarihlerde Arjantin’de 2 Türk dizisi yayına girmiş, onun etkisiyle insanlar Türkiye’yi merak etmeye başlamışlar. Buna bağlı olarak Arjantinli turist sayısında ciddi manada artış ortaya çıkmış. İki ülke olarak benzer projeler yapabiliriz. Birbirimize çok benziyoruz. Sinema, televizyon ve sanat alanında ortak anlatabileceğimiz konularımız var.”

Antalya’ya Türk-Rus üniversitesi

Antalya’da Türk-Rus üniversitesi açmak gibi bir projelerinin bulunduğunu da belirten Bakan Avcı, bu okulda turizm eğitiminin ön planda olacağını bildirdi. Avcı, eğitim dili Rusça olan bir Turizm Meslek Lisesi açılabileceğini veya mevcut okullardan birinin bu sisteme dönüştürülebileceğini ifade etti.

Yaptırdıkları bir araştırmanın sonucuna göre potansiyel Rus müşteriler açısından Türkiye’de deniz turizminin ilk sırada geldiğini anlatan Avcı, “Alışveriş turizminde ikinci, sağlık turizminde ise üçüncü sırada görünüyoruz, ancak maalesef kültür turizminde ilk 5’te bile görünmüyoruz. Bu araştırma sonuçlarını da dikkate alarak geride kaldığımız sektörleri öne çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz.” diye konuştu.

Basın mensuplarının “güvenlikle” ilgili sorularını da yanıtlayan Bakan Avcı, genel anlamda dünyanın her yerinde terör saldırıları kaynaklı güvenlik sorunu yaşandığını dile getirdi.

Avcı, bununla ilgili olarak ilişkilerin yeniden normalleşmeye başladığı süreçte Rusya’dan güvenlik uzmanlarından oluşan 15 kişilik bir ekibi Türkiye’ye davet ettiklerini hatırlattı. Havalimanlarında ayrıntılı incelemelerde bulunan bu ekibin, alınan güvenlik tedbirlerini kendi standartları açısından inceleme imkanı bulduğunu belirten Avcı, Rus uzmanların çok olumlu bir raporlamayla döndüklerini kaydetti. Bakan Avcı, Rusya’dan Türkiye’ye tarifeli ve charter uçuşların yeniden başlamasının ardında, alınan güvenlik önlemlerinin yeterliliğinin yattığını da sözlerine ekledi. 

Kamupersoneli.net – AA