Gündem

''Emeklilerin Çözüm Bekleyen Birçok Sorunu Var"

  Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “İntibak, banka promosyonu, adil zam ve sağlıkta katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz. Uzun lafın kısası, biz de bayram yapmak istiyoruz.” dedi.


28 Haziran-4 Temmuz’un Emekliler Haftası, 30 Haziran’ın da Emekliler Günü olarak kutlandığını anımsattı.

Bu yıl 18’incisini kutladıkları Emekliler Günü’nün, Mustafa Kemal Atatürk’ün mareşallik rütbesindeyken 30 Haziran 1927’de verdiği emeklilik dilekçesiyle sivil hayata geçişinin 89. yıl dönümüne denk geldiğine dikkati çeken Ergün, Türkiye genelindeki 107 şubeleriyle bu günü, anlamına uygun kutladıklarını söyledi.

– “Emeklilerin çözüm bekleyen birçok sorunu var”

Milyonlarca emeklinin, Emekliler Günü’nü yaşam şartlarının zorluğu nedeniyle buruk geçirdiğini belirten Ergün, “Büyük çoğunluğu yoksulluk ve açlık sınırının altında kalan gelir düzeyleriyle yaşam mücadelesi veren emeklilerin çözüm bekleyen birçok sorunu var. Bunların başında, 20 yılı aşkın süre ısrarla mücadele ederek siyasilerin gündemine taşıdığımız ve 6283 sayılı Kanun ile elde ettiğimiz intibak hakkının, 2000 sonrası emeklileri için de uygulanması beklentimiz geliyor.” diye konuştu.

Banka promosyonu beklentisinin de çözüm bekleyen sorunlardan birisi olduğuna işaret eden Ergün, şunları kaydetti:

“Dar gelirli kesimimiz sağlık sorunları nedeniyle sıkça hastanelere başvurduğundan, katkı payları bütçelerinde ciddi bir kalem oluşturmaktadır. Emekli topluluğumuzdan sağlıkta katkı payı alınmaması talebimiz de çözüm beklemektedir. Ayrıca emekli zamlarının SSK ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayan fakat memur emeklilerimizi bunun dışında tutan bir yöntemle altışar aylık TÜFE’ye endeksleyen sistem, topluluğumuz için ciddi sorun olmaya devam etmektedir. Emekli zamlarının hesaplanma yöntemi değiştirilmeli, ayrım yapmaksızın bütün emeklileri kapsayacak şekilde seyyanen artış öngören yöntem kabul edilmeli. İntibak, banka promosyonu, adil zam ve sağlıkta katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz. Uzun lafın kısası biz de bayram yapmak istiyoruz.”

– “Emekliler yapılan iyilikleri unutmaz”

Emeklilerin sorunlarının çözülmemesinin yoksulluk, çaresizlik ve mutsuzluğa yol açtığını dile getiren Ergün, “Yıllarca ülkemize hizmet eden, alın teriyle bu vatanın imarı ve inşası için bütün samimiyetiyle çalışan emeklilerimiz, yaşamlarının son döneminde hakkettikleri şekilde, insan onuruna yakışır hayat sürdürmek istiyor. Emeklilerimiz kendisine yapılan hiçbir iyiliği unutmadığı gibi beklentilerine gösterilen ilgiyi ya da ilgisizliği de unutmamaktadır.” dedi.

Ergün, başta emekliyi banka önlerindeki kuyruk çilesinden kurtaran uygulamalar olmak üzere gerçekleştirilen bütün hizmetler için şükranlarını sunduğunu belirtti.

Ancak emeklinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi için yapılması gerekenlerin de bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini söyleyen Ergün, “Emekli topluluğumuzun 30 Haziran Emekliler Günü’nü ve yine beklentilerle karşıladığımız için buruk geçireceğimiz Ramazan Bayramı’nı gönülden kutluyoruz.” ifadesini kullandı.

AA | Kamupersoneli.net