Gündem

Emniyet Genel Müdürlüğünden 676 Sayılı KHK Hakkında Açıklama

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bazı internet siteleri ve sosyal medyada yer alan 676 sayılı KHK ile yapılan değişiklikle, “Bir yıl ve üzerinde hapis cezası alan milletvekillerine ve bakanlara artık silah ruhsatı verilmeyeceği”ne dair haberlerle ilgili olarak açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, bir yıldan fazla hapis cezasına mahkum olanların silah ruhsatı alamayacağına ilişkin hükmün, 1981’den itibaren 6136 sayılı kanunla yürürlükte bulunduğu anımsatılarak, söz konusu hükmün bakan ve milletvekilleri de dahil olmak üzere tüm vatandaşları kapsadığı, 676 sayılı KHK ile bu hükümde herhangi bir değişiklik yapılmadığı vurgulandı.

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 676 sayılı KHK’ya ilişkin düzenlemeler şu şekilde sıralandı:

“Silah ruhsatı veriliş sebepleri ortadan kalktığı halde bu durumunu ruhsat veren makama 6 ay içerisinde bildirmeyen kişiler ile ruhsat süresinin bitiminden sonra 6 ay içinde ruhsatını yeniletmeyenlere, 3 bin TL idari para cezası karşılığında yeniden silah ruhsatı alma imkanı tanınmıştır.

6136 sayılı kanunda sayılı suçlardan dolayı 6 ay ve üzerinde hapis cezası alanlar ibaresi çıkarılarak bu kapsamda olan kişilere de silah ruhsatı alma imkanı getirilmiştir.

Güvenlik korucularına, harçsız silah taşıma veya bulundurma ruhsatı alma hakkı tanınmıştır.”

– 6136 sayılı kanun

AA muhabirine konuya ilişkin açıklama yapan emniyet yetkilileri, 676 sayılı KHK ile silah ruhsatı alma şartlarının değişmediğini belirtti.

İşlediği suç nedeniyle “kazaya sebebiyet verme” gibi taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hapis cezası alanlara zaten silah ruhsatı verilmediğini vurgulayan emniyet yetkilileri, sadece “6136 sayılı kanunda sayılı suçlardan dolayı 6 ay ve üzeri hapis cezası alanlar” ibaresinin çıkarıldığını ifade etti.

Böylece 6136 sayılı kanun ile diğer ceza kanunlarının eşitlendiğine işaret eden yetkililer, hepsinin ceza limitinin bir yıl olarak hükme bağlandığını bildirdi.

Yetkililer, sahtecilik, dolandırıcılık, terörle mücadele, uyuşturucu madde kaçakçılık ile yüz kızartıcı suçlar olarak bilinen “katalog suçlar”dan bir gün bile ceza alan kişilere silah ruhsatı verilmeyeceğine ilişkin hükmün geçerliliğini koruduğunu hatırlattı.

29 Ekim’de yayımlanan 676 sayılı KHK ile 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanuna “Ateşli silahla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlar ile taksirli suçlar hariç olmak üzere bir yıldan fazla hapis cezasına mahkum olanlara, affa uğramış olsalar bile ateşli silah taşıma ve bulundurma izni verilemez” hükmü eklenmişti. 

Kamupersoneli.net / AA