Gündem

Eski Bayram Gelenekleri Nelerdir? (Unutulmuş Bayram Adetleri)

 Nerde o eski bayramlar; der sürekli büyüklerimiz. Peki eski bayram geleneklerinde neler var? Unutulmaya yüz tutmuş bayram adetleri nelerdir? 

Eskiden bayram hazırlıklarına iki hafta önceden başlanırdı. Bayramlar öncesinde kandil geceleri lokma yapılarak komşulara mahalle çocuklarına yakınlara dağıtılır. Aynı gece Kuran okunarak dua edilir. 


Arife günü yani bayramdan bir önceki gün mezarlıklar ziyaret edilir ve bayram yemekleri hazırlanır. Bayram yemekleri de bölgeler göre farklılıklar göstermektedir. Bunun yanı sıra börekler açılır dolmalar sarmalar yapılır. Baklava bayramın vazgeçilmez tatlısıdır. Arife gecesi ailenin tüm bireyleri yıkanır. Bayram sabahı erkenden kalkılır. Herkes en yeni bayramlık giysilerini giyer. Erkekler bayram namazına giderler kadınlar gerekli yemek ve sofra hazırlıklarını yaparlar.

Bayram namazı sonrasında erkekler toplu olarak mezarlıklara giderler. Orada hem kendi yakınlarına hem de tüm ölülere dualar yapılır. Ardından eve gelinir. Sofraya hep beraber oturularak bayram yemeği yenir. Yemekten sonra eller yıkanır ailede en büyükten başlayarak bayramlaşma yapılır .Büyüklerin elleri öpülür. Büyükler de küçüklere para vererek sevindirirler. Bayram ziyaretine gelenlere kolonya şeker çikolata baklava bayram kahvesi ikram edilir. 

Bazı yerlerde ”bayram şenliklerinin” yapıldığı salıncaklarin kurulduğu çeşitli oyunların ve atraksiyonların olduğu ‘’şenlik alanları’’vardır. Gençler ve çocuklar buralarda toplanarak gönüllerince eğlenirler. 

”Dini Bayramlar”ın en önemli özellikleri :Bayramlarda insanlar bir araya gelir eş-dost-akrabalar ziyaret edilir küs olanlar barışır fakirlere yardım edilir dostluklar gelişir ve mutluluklar sevinçler paylaşılır.

Kamupersoneli.net | Ankara

Bir Yorum

  1. Onlar adet yada gelenek değil MÜSLÜMANLIĞIN VE ISLAMIN SÜNNET VE FARZZLARI.