Gündem

Eyüp Belediyesi'nin Düzenlediği Tekne Orucu Etkinliğinde Son İftar Günü

  Eyüp Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte, Anadolu geleneği olan “tekne orucunu” tutan çocuklar, öğle ezanıyla son iftarlarını yaptı.


Çocuklara “orucu ve ibadeti sevdirmek” için Eyüp Sultan Meydanı’nda düzenlenen “tekne orucu”nun son programına 100 çocuk katıldı.

Yazar Senai Demirci burada yaptığı konuşmada, büyüklerin oruç tutarken çocuklaştığını söyledi.

Orucun kısmetlerinden birisinin de insanın kendi çocukluğuna dönmesi olduğunu ifade eden Demirci, “Çocuklar çok kolay sevinir. Büyükleri normal zamanlarda bir ekmekle, bir yudum çorbayla, bir damla suyla sevindirmek zordur ama iftar vakti bütün büyükler çocuklaşır ve iftarı beklerken aynı çocukça beklentilerin eşiğinde olur.” diye konuştu.

Demirci, çocukları kırmamak ve onların yaptıkları iyi işleri onaylamak gerektiğini belirtti.

Etkinlik kapsamında katılımcılar Karagöz ve Hacivat gösterisiyle eğlenirken mazlum coğrafyalardaki çocuklar için gökyüzüne balonlar bırakıldı.

Sahura kalkan ve öğlene kadar bir şey yemeyen çocuklar, ezanla birlikte top patlatılmasını temsilen ellerindeki balonları patlatıp oruçlarını açtı.

Duaların edildiği programda çocuklara, macun gibi geleneksel tatlar da ikram edildi.

– Tekne orucu

Anadolu’da eskiden ramazan ayında oruç tutan yaşlılar ve çocukların, zorlandıkları durumlarda mutfaklardaki büyük ekmek teknesinin arkasına geçerek yemek yeyip, oruçlarına kaldıkları yerden devam etmelerine “tekne orucu” deniliyor.

AA | Kamupersoneli.net