Gündem

Ezidi Soykırımı Kanun Teklifi Meclis'te

  HDP, “Irak ve Suriye’de 73. Ferman olarak bilinen Ezidi halkına yönelik gerçekleştirilen katliamların TBMM’de soykırım olarak tanınması” için kanun teklifi verdi.

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifinin gerekçesinde, Ezidilere ilişkin genel bilgilere yer verildi. Gerekçede, Ezidilerin, DAEŞ’in yıkım gücü yüksek savaş araçları ve teçhizatları karışsında savunma araçlarından yoksun şekilde katliama maruz kaldığı bildirildi.

Gerekçede, şunlar kaydedildi:

“IŞİD’in Şengal’e saldırısı sonrası Ezidilere yönelik katliam ve soykırım politikaları tüm dünyanın dikkatini çekmiş, Ezidilerin yaşadıkları insanlık dışı uygulamalar pek çok kez raporlanmıştır. 3 Ağustos 2014’te Avrupa Parlamentosu Ezidi soykırımını tanıma kararı almıştır. BM İnsan Hakları Konseyi tarafından 15 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan raporda ise; IŞİD’in Ezidilere yönelik soykırım işlediği belirtilmiştir. 

BM Raporu’nda IŞİD’in Şengal saldırısında Ezidileri koruyan ve koridor açarak aktif bir şekilde yer alan Kürt güçleri olmuştur. Türkiye Devleti olarak, IŞİD’le etkin mücadele yürüten Kürt güçleri başta olmak üzere demokratik güçlerle Suriye’de barışın inşa edilmesi adına işbirliği yapmalıdır. Bu amaçla, ‘Irak ve Suriye’deki 73. Ferman Olarak Bilinen Ezidi Halkına Yönelik Gerçekleştirilen Katliamların TBMM’de Soykırım Olarak Tanınması Hakkında Kanun Teklifi’ hazırlanmıştır.”

AA
Kamupersoneli.net