Gündem

Faruk Çelik'ten Genç Çiftçi Projesine Yönelik Açıklama Neden Yapmadı?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Türkiye’de zor bir dönemden geçiyoruz. Avrupa’da daralan piyasa nedeniyle ve Rusya ve komşu ülkelerdeki sorunlar göz önünde bulundurulduğunda nispeten iyi bir noktadayız. Daha iyi olacağız. Etrafımızın ve piyasaların normalleşmesi gerekiyor.” dedi.

Çelik, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Bölge Müdürlüğünün konferans salonunda düzenlenen Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’na katıldı.

Burada konuşan Çelik, kırsal kalkınma desteklerine işaret etti.

Bakan Çelik, 81 ilin bu destekten yararlanacağını belirterek, “Ağustos ayında 81 ilimizde hangi havzada ne ekilecek ve neye destek verilecek önümüzdeki aylarda açıklayacağız. En alt dilimdeki yerleşim alanında hangi ürünün ekilmesinin yararlı olacağı, ürün çeşidimiz ne olmalı gibi konularda çalışıyoruz.” dedi.

Kaliteli ürün alma konusunda çalışmaların sürdüğünü anlatan Çelik, ileriki yıllarda pamuğun üretiminin artırılacağını belirtti.

Toprak analiziyle ilgili bu yıl destek verilmeyeceğini kaydeden Çelik, tohumun toprağa girmeden önce toprak analizi yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Genç çiftçilerin desteklenmesi

Her işletmenin mutlaka sorumlu bir teknik eleman çalıştırması gerektiğini belirten Çelik, “Odalarımız ve birliklerimiz bu konudaki talepleri doğrultusunda daha çok danışmana kavuşacak.” ifadesini kullandı. Çelik, gençlerin tarımdan uzaklaşmasını istediklerini dile getirerek, “Genç çiftçi desteğiyle de göçe karşılık hamle yapmaya çalışıyoruz. Eğer kırsalda iş ve aş imkanı oluşturursak insanlar, o imkanlardan yararlanmak için koşa koşa kırsala gidecektir. Genç çiftçi desteklemesi 81 ile yaygın şekilde yüzde 70’i hayvancılık olmak üzere yapılacak. Gelecek dönemlerde illerin durumuna göre artısı olacak şekilde spesifik bölgelerde bu destek uygulanacak.” diye konuştu.

Nitratlı gübrenin yasaklandığını hatırlatan Çelik, “300 bin ton civarında nitratlı gübre yedieminde. Bu önemli bir konu. Gübreye çok ihtiyacımız olmadığı bir dönemden geçiyoruz. 6-7 aylık dönem içerisinde nitratlı gübreye ihtiyacımız olana kadar inşallah ya alternatifi bulunacak, ya da alternatif çözüm yolu bulunacaktır.” dedi.

Terörle mücadelede önemli bir noktaya gelindiğini dile getiren Çelik, “Burada tarıma yönelik ürün ve araçların polisimizin, askerimizin, vatandaşımızın şehit edilmesine yönelik kullanılmasına göz yumma gibi bir durum sürdürülemez. Bunu ani bir kararla yasakladık. İnşallah 5-6 ay içerisinde alternatif bir çıkış bulacağız.” diye konuştu.

Tarım Sigortaları Havuzu’nun kuraklıkla ilgili kademeli olarak çalışmaları bulunduğunu kaydeden Çelik, dolu ve kuraklıkla ilgili tespitlerin Ankara’ya iletildiğini söyledi. Çelik, bunu Ankara’da neticelendireceklerini belirtti.

Süt fiyatları

Süt fiyatlarına da dikkati çeken Çelik, “Süt piyasasında süt fiyatlarının düşmesi regüle edilerek normal seviyeye getirildi. Sütün kalitesine göre sorun yaşanan yerler olabilir. Fakat genel olarak Türkiye’de zor bir dönemden geçiyoruz. Avrupa’da daralan piyasa nedeniyle ve Rusya ve komşu ülkelerdeki sorunlar göz önünde bulundurulduğunda nispeten iyi bir noktadayız. Daha iyi olacağız. Etrafımızın ve piyasaların normalleşmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Bakan Çelik, hububat fiyatlarını açıklama noktasına geldiklerini belirterek, “Bu haftanın başında Başbakan ile görüşme sonrası salı günü açıklanabilir.” bilgisini paylaştı.

Adıyaman’ın sorunları

Adıyaman’ın tarımda yaşadığı sorunları masaya yatırdıklarını anlatan Faruk Çelik, burada, Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü kurulması konusunda karar aldıklarını belirterek, badem öncelikli araştırma enstitüsünün kurulmasını en kısa zamanda gerçekleştireceklerini vurguladı.

Yapımı planlanan Koçali Barajı alanında yürütülen toplulaştırmayla çalışmalarına dikkati çeken Çelik, çalışmaları hızlandıracaklarını kaydetti. Çelik, DSİ ile koordineli bir şekilde hem toplulaştırma, hem sulama alanında çalışma yürüteceklerini aktardı.

Adıyaman’da Tarım Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına ilişkin de bilgi veren Çelik, “Tarım Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili söylem olarak güzel geliyor ama uygulamasında bazı sıkıntılar olabilecek bir alan olduğu için burada damızlık düve merkezini oluşturmayı doğru bulduk. Bu merkez Türkiye’de ilk olarak Adıyaman’da kurulacak.” dedi.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara