Gündem

Fransa'da çalışma yasası protesto edildi

Fransa’da çalışma yasası yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı gösterilerle protesto edildi.

Fransa’da çalışma yasa tasarısını protesto eylemlerinde göstericilerle başa çıkamayan Fransa polisi insansız hava aracı kullanmaya başladı.

Fransa’da hükümetin hazırladığı çalışma yasa tasarısı protestolarında dün olaylar çıktı.

İşçi haklarında bazı kısıtlamalara neden olacak tasarıya karşı ülkenin yaklaşık 200 noktasında düzenlenen protestolarda göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşandı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülke çapında yapılan gösterilerde birisi ağır 24 güvenlik görevlisinin yaralandığı, 124 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

Diğer taraftan protesto eylemlerinde Fransa polisinin göstericilerle daha etkin müdahale edebilmek için insansız hava araçlarını test etmeye başladığı görüldü.

Fransa’nın en büyük işçi konfederasyonu CGT, Paris’te yaklaşık 50 bin kişinin gösterilere destek verdiğini belirtirken, polis ise 15 ila 16 bin kişinin Paris sokaklarında yürüdüğünü kaydetmişti.

Yürüyüşün organizatörleri, Paris dışında yürüyüşlere katılımın en az 50 bin olduğunu ifade etmişti.

Protestocular önceki gün de, aralarında dünya tiyatrosunun en önemli ekollerinden biri ve en eski ulusal tiyatro olan Paris’teki Comedie-Française’in de bulunduğu altı tiyatro binasını işgal etmişti.

Daha çok liseli gençler ve işçiler de çalışma yasası protestolarına Paris’in ünlü meydanlarından Republique’te, “Gece Ayakta” eylemleri yaparak ve meydanda gece boyunca bekleyerek destek veriyor.

Republique Meydanı’nda 31 Mart 2016’dan beri düzenlenen “Gece Ayakta” eylemlerinde zaman zaman polis ile göstericiler arasında da çatışmalar yaşanıyor.

Fransa’da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından “kazanılmış hakların elden alınması” olarak yorumlanıyor.

Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak.

Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor. Tasarıya karşı son 2 ayda 4 kez sokağa çıkan göstericiler, 1 Mayıs’ta da eylem yapacak.