Gündem

Güney Sudan'daki Çatışmalar Sonucu 36 Bin Kişi Yerinden Edildi

Birleşmiş  Milletler (BM), Güney Sudan’daki çatışmalarda en az 36 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. 


BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, gazetecilere yaptığı açıklamada, başkent Cuba’daki insani durumun son derece endişe verici olduğunu ve çatışmaların sivil halkı etkilediğini söyledi. 

Vellucci, çatışmalar nedeniyle çoğunluğu kadın ve çocuk, yerlerinden edinilen en az 36 bin kişinin BM yerleşkelerine sığınmaya çalıştığını ifade etti. 

Dünya Sağlık Örgütü, sivillerin BM yerleşkelerine girişinin engellendiğine dikkati çekerken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de komşu ülkelere sınırlarını çatışmalardan kaçanlara açması çağrısında bulundu. 

Öte yandan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında geçen perşembe günü başlayan ve pek çok kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından ateşkes kararıyla kentte sükunetin hakim olduğu belirtiliyor.

Cuba’da hükümete bağlı güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda 190’ı muhalif gruplardan, 44’ü hükümete bağlı güçlerden, 35’i de sivil toplam 269 kişi yaşamını yitirmişti.

BM Güvenlik Konseyi şiddet olaylarını kınamış, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Güney Sudan’a silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunmuştu.

2005’te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011’de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan’dan ayrılma kararı alan ve 9 Temmuz 2011’de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, BM’nin 193’üncü, Afrika Birliği’nin de 54’üncü üyesi olmuştu.

Ülke, Devlet Başkanı Mayardit’in,16 Aralık 2013’te yardımcısı Machar’ı darbe teşebbüsü ile suçlayarak görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleri sonucunda, Mayardit hükümeti ile Machar taraftarı silahlı muhalif gruplar, 17 Ağustos 2015’te “tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini” öngören anlaşmayı imzalamıştı. Anlaşmanın uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek 28 Nisan’da geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, “hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu” olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

Kamupersoneli.net | AA