Gündem

Hanefi Avcı: Türkiye'nin En Büyük Sorunu İç Güvenliktir

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, “Hepimiz 2006, 2007 ve 2008 yıllarında yapılanları darbelerle, cuntalarla hesaplaşma zannettik ve destek verildi. Hükümet de onları destekledi. Bir müddet sonra bu işin böyle olmadığı, işin altında başka şeyler olduğu, büyük bir hukuksuzluk olduğu, haksız suçlamaların olduğu ve bu hesaplaşmanın hukuktan çok cemaat menfaatlerine ait olduğu görülmeye başlandı.” dedi.

Sakarya Düşünce ve Dayanışma Platformunun davetlisi olarak Serdivan ilçesindeki bir restoranda düzenlenen programa katılan Avcı, Türkiye’nin en büyük ve en temel sorununun iç güvenlik olduğunu söyledi. Bu sorunun Türkiye’nin belini büktüğünü belirten Avcı, “İç güvenlik derken neyi kastediyoruz? Devletin yönetimine, rejimine, mevcut demokrasisine müdahale eden, onu değiştirmeye çalışan, şiddet kullanan, demokrasi dışında her türlü yöntemi devletin iç güvenlik sorunu kabul ediyoruz. Yani terör olayları, bugün yaşadığımız cemaatin sorunları, geçmişte yaşadığımız darbeleri hepsini iç güvenlik sorunu olarak kabul ediyoruz. Çok çeşitlendirilebilir ama temel fonksiyonları bunlar.” diye konuştu.

Türkiye’nin yıllarca sol terör örgütüyle uğraştığını, 12 Eylül öncesi günde yaklaşık 30 insanın hayatını kaybettiğini anlatan Avcı, “Arkasından Güneydoğu’daki olaylar meydana geldi. Bugün yaşadığımız, cemaatin yaşattığı sorunlar, darbe girişimi meydana geldi. Bu olaylar yaşanmadan neden önceden haber alıp gereğini yapamadık.” dedi.

Ülkelerde basın ve fikir özgürlüğü sınırsızsa, gelişmişse, hukukun üstünlüğü varsa, demokrasi prensipleri geçerliyse, insan hakları varsa terör, anarşi olmadığını belirten Avcı, “Ne kadar basın özgürlüğünüz, demokrasiniz, hukukunuz, adaletiniz varsa o kadar da bu terör, anarşi olayların tersi, azlığı var. Sizde bunlar çok kısıtlıysa olaylar artıyor.” ifadelerini kullandı.

Avcı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın ve bakanların konuşmalarının dinlendiğini ifade ederek, “Kendilerine bir rota çıkarmışlar ve bu rotaya dayanarak da ülkenizdeki her şeye müdahale edecek halde bilgi sahibi olmuşlar.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yakın tarihinin darbelerle dolu olduğuna işaret eden Avcı, şunları kaydetti:

“Sorunların çok olduğu, demokrasiye herkesin müdahale ettiği, demokrasinin pek sayılmadığı ortamda birileri çıktı ‘Ben bu sorunları halledeceğim’ dedi ve müdahil oldu ve ‘Kirli geçmişten, darbelerden hesap soracağım’ dedi. İlk tutuklamalar başlayınca herkes destekledi. Hepimiz 2006, 2007 ve 2008 yıllarında yapılanları darbelerle, cuntalarla hesaplaşma zannettik ve destek verildi. Hükümet de onları destekledi. Bir müddet sonra bu işin böyle olmadığı, işin altında başka şeyler olduğu, büyük bir hukuksuzluk olduğu, haksız suçlamaların olduğu ve bu hesaplaşmanın hukuktan çok cemaat menfaatlerine ait olduğu görülmeye başlandı. Aslında hükümet küçük tedbirler almayı düşündü ama bu tedbirler büyük olayları önleyecek boyuta değildi.” 

Kamupersoneli.net / AA