Gündem

HDP Sözcüsü Osman Baydemir: 'Hakikatin Savunucuları Halen Cezaevinde'

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, DEAŞ sanıklarının tahliye edildiğini belirterek, “Onlar teker teker tahliye ediliyor ama Demirtaş’lar, Ahmet Şık’lar, hakikatin savunucuları cezaevlerine konuluyor. Yani taşlar bağlanıyor, itler salınıyor. Bu ülke taşların bağlandığı itlerin salındığı olduğu müddetçe adalet tecelli etmeyecek” dedi. Baydemir ayrıca, tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın nöbet eylemi için yolladıkları yazılı mesajları okudu.

HDP’nin başlattığığ ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’, Ekin Ceren Parkı’nda 5’inci gününde devam ederken,  HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın gönderdiği mektuplar okundu. Yüksekdağı’ın mektubunu Milletvekili Dirayet Taşdemir, Selahattin Demirtaş’ın mektubunu ise HDP Grup sözcüsü Osman Baydemir okudu.  

Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği mektubunda, adalet nöbetinin önemli bir duruş olduğu belirtilerek şu görüşlere yerverildi:

“Vicdan ve adalet nöbetindeki bütün arkadaşlara başarılar diliyorum. Hepinizi içtenlikle kutluyorum. Anlamlı ve önemli bir duruş olarak gördüğümü ifade etmek isterim. Halkımızın da her yerde bu nöbeti sahiplenmesi gerekir. Sadece Diyarbakır halkının değil; İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin başta olmak üzere tüm halkımızın zulme karşı direniş ortaya koyan bu nöbetle güçlü bir dayanışma ortaya koyması faşizmin geriletilmesi açısından belirleyici olacak. Bu vesileyle içeride ve dışarıda direnen bütün arkadaşlarıma ve halkımıza selam ve sevgilerimi iletiyor, mutlaka kazanacağız şiarını paylaşmak istiyorum.” dedi.

Mektupların okunmasının ardından konuşan Osman Baydemir, eş genel başkanları, milletvekillerinin 8 ay 25 günden beri cezaevinde olduklarını, Demirtaş’ın tutuklu olduğu dosyadan henüz yargılanmadığını hatırlattı. Baydemir, şunları söyyledi:

“Henüz duruşmasının ne zaman olacağı belli değil. Hani yargılayacaktınız neden duruşmayı gerçekleştirmiyorusnuz ? Neden mahkemeye çıkarmıyorsunuz.  Kamuoyu Demirtaş’ın tutuklandığı dosyadan yargılandığı içerde, hayır Demirtaş tutuklandığı dosyadan sadece ve sadece bir rehindir. Şu ana kadar 60’ı aşkın katılmış olduğu bütün dosyalar tutuksuz olduğu dosyalardır. Mahkeme huzuruna, yargı huzuruna çıkamıyorlar çünkü hakikatin açığa çıkmasından korkuyorlar. Çünkü Demirtaş’ın cesaretiyle, sözüyle, vicdanın sesiyle hakka ve hakkaniyete ışık tutacağına inanıyorlar, bunu biliyorlar.”  

Adaletini yitiren bir toplumun ayakta durma şansının olmadığını ifade eden Osman Baydemir, “Bir kez daha Anayasa mahkemesine çağrıda bulunuyoruz. Sizin vermiş olduğunuz bir içtihat kararı vardı milletvekili tutuklu yargılanamaz diye bir içtihatınız vardı. Tamı tamına 8 ay 25 gündür bu içtihatınızın altında imzası olduğunuz bu kararınıza sahip çıkmamanızın adaletle, vicdanla, ahlakla izah edilir bir yanı varmıdır. Geciken adaletin adalet olmadığını sizler de çok iyi biliyorsunuz” diye konuştu. 

“KAYYUM ATAMAN ACZİYET”

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, bir kez daha çağrıda bulunan Baydemir, şunları söyledi:

“Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Erdoğan’a, vicdan ve adalet nöbetinden bir kez daha çağrıda bulunuyorum. 2004 yılında seninle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için yarıştık, kazanamadın. Milletin iradesi ve teveccühü bizden yana oldu. 2009 yılında ‘Diyarbakır’ı istiyorum’ dedin bende çıkıp Diyarbakır bu halkın kalesidir dedim. Yarıştık yine seninle yüzde 66 ile Diyarbakır halkı yine teveccühünü bizden yana buldu. Ve hep Diyarbakır’ı istedin istemeye herkesin hakkı var. Demokratik yollardan, sandık yoluyla herkes talip olabilir. Ama bu halk sana teveccüh göstermedi. Sen ne yaptın, düşüncenle, fikriyatınla ikna edemediğin bu şehri zorbalıkla, adeta zorbalıkla baskıyla el koymakla milletin iradesi olan kurumu işgal etmekle fethettiğini sanıyorsun. Yanılıyorsun. Diyarbakır’a Mardin’e ve diğer belediyelerimize kayyum ataman acziyetin ifadesidir, Kaybetmişliğinizin ifadesidir. Kayyum atadığınız gün siz bu coğrafyada  kaybettiniz.  Oysa bir şehir ve insan topluluğu fethedilecekse ancak ve ancak vicdanına hitap ederek, ancak ve ancak sevgiyle saygıyla yer edinilerek fethedilmelidir. Bir kez daha AKP Genel Başkanına hodri meydan diyoruz. Gel sandığı kuralım. Diyarbakır halkı hür iradesiyle sandık başına gitsin. Senin kayyumun da  aday olsun bizim aday göstereceğimiz şu andaki  eş başkanlarımız da aday olsun. Kim seçimi alırsa bir diğeri bakıp saygı duysun milletin iradesinin gereğini yerine getirsin.” dedi.

“IŞİD SANIKLARINA SÖZ MÜ VERİLDİ ?”

Terör örgütü DEAŞ üyelerinin tahliye edildiğini ileri süren Osman Baydemir, “IŞİD barbarlık örgütünün bu coğrafyada yaptığı zulmün hesabı yok. Bu kentte 5 Haziran mitingine saldırıldı 5 insanımız hayatını yitirdi. Suruç, Ankara, bu saldının  Diyarbakır saldırısının birinci derece sanıklarından biri tahliye edildi. Bu şehirde hücre evi baskını sırasında 2 polis hayatını yitirdi. O evdeki mühimmat, teçhizatlar yakalandı ve o mühimmatların üzerinde parmak izi olan sanıklar tahliye edildi. Antep saldırısı sanıklarından da 38’i tahliye edildi. IŞİD sanıkları teker teker tahliye ediliyor” dedi.

Devletin herhangi bir kurumunun IŞİD ile görüşme yapıp yapmadığını soran Osman Baydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Acaba bu saldırılardan önce onlara bir söz mü verilmişti ? Ey hükümet açıkla, ne söz vermiştiniz ? Şu anda bir pazarlık mı var ? Devletin herhangi bir erki, organı IŞİD’le herhangi bir görüşme yapıyor mu ? Yapmıyorsa bu tahliyelerin anlamı nedir ?  Parmak izleri var diyorum size eşyaların, mühimmatların, kurşunların üzerlerinde parmak izi var. Onlar teker teker  tahliye ediliyor ama Demirtaş’lar, Ahmet Şık’lar hakikatin savunucuları cezaevlerine konuluyor. Yani taşlar bağlanıyor itler salınıyor. Bu ülke taşların bağlandığı itlerin salındığı olduğu müddetçe adalet tecelli etmeyecek. Adaletin mutlak suretle sağlanması lazım.”  dedi.

DHA