Gündem

HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, "Kimsenin Adamı ve Tarafı Olmayız."

 HSYK Başkanvekili Yılmaz: “Bile bile hatalı kararlar vermek, tarafsızlıktan uzaklaşmak bu mesleğin özüyle bağdaşmaz. Hakim ve savcılar tarafsızlığını özenle korumalı, tarafsızlığına halel getirecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır” 

“Akil adamlar birçok uyuşmazlığın adliyeye ulaşmasını önlüyordu. Kimdi bunlar, anne babaydı, esnaftı, komşuydu… En az yüzde 50 uyuşmazlığın adliyeye gelmesini engelleyebiliyorlardı. Ama şimdi öyle değil, siyasi partiler bile uyuşmazlıklarını bizim önümüze getiriyorlar. Çok daha dikkatli olmanız lazım, çok daha özenli davranmanız lazım”

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “Bile bile hatalı kararlar vermek, tarafsızlıktan uzaklaşmak bu mesleğin özüyle bağdaşmaz. Hakim ve savcılar tarafsızlığını özenle korumalı, tarafsızlığına halel getirecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır. Çünkü bilinmelidir ki tarafsızlığı yitiren hakim ve savcının bulunduğu hal üzere göreve devamının, yetkinin asıl sahibi millete ihanet olacağından hiç şüphe bulunmamaktadır.” dedi. 

Yılmaz, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen 17. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları kura töreninde yaptığı konuşmada, hakimlik ve savcılık mesleğinin insanlık nezdinde büyük önem taşıyan meslekler olduğunu ifade etti.

Hatalı kararlar verilebileceğine değinen Yılmaz, hakim ve savcı adaylarına çeşitli tavsiyelerde bulunarak dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Yılmaz, şunları kaydetti: 

“Bile bile hatalı kararlar vermek, tarafsızlıktan uzaklaşmak bu mesleğin özüyle bağdaşmaz. Hakim ve savcılar tarafsızlığını özenle korumalı, tarafsızlığına halel getirecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır. Çünkü bilinmelidir ki tarafsızlığı yitiren hakim ve savcının bulunduğu hal üzere göreve devamının, yetkinin asıl sahibi millete ihanet olacağından hiç şüphe bulunmamaktadır. Bu ülke, tarafsızlıktan uzaklaşmış, hukuku kişisel ya da bağlı bulunduğu grubun çıkarları doğrultusunda araç kılmış yargı görevlilerinin tahribatını çok çekti, hala da çekiyor.” 

Hakim ve savcı adaylarına “Vicdanınızı hür ve temiz tutun” çağrısında bulunan Yılmaz, güç odaklarına karşı kendilerini korumalarını tavsiye etti. 

“Kimsenin adamı ve tarafı olmayız.” diyen Yılmaz, iyi bir hakim ve savcının, çağdaşlık, demokratlık, bilgili olmak, insan haklarına saygılı olmak, iyi giyinmek, örnek insan olmak, kültürlü olmak, halkın dertlerini görmek gibi şartlarla olunabileceğini söyledi. 

Adalet alanındaki imkanlarda yaşanan iyileşmelere işaret eden Yılmaz, önceki dönemlerde hükümet binalarının alt katlarına sıkışmış alanlarda hizmet verildiğini, bugün ise imkanlar açısından en zengin dönemin yaşandığını bildirdi. Yılmaz, “Şimdi baş tacı ediliyoruz. Binalarımız son derece donanımlı. Hiçbir şey esirgenmiyor bizden.” diye konuştu. 

Yılmaz, şöyle devam etti: 

“Şanssızız, toplum sizin döneminizde çok kutuplaştı. Kentler, birbirlerine yabancılaşma sebebiyle her meselesini, her uyuşmazlığı adliyeye getirmeye başladı. Uzlaşma, ara buluculuk gibi geçmişte fahri olarak yapılan uyuşmazlıkları çözme yöntemleri, şimdi resmi olarak düzenlendi. Akil adamlar birçok uyuşmazlığın adliyeye ulaşmasını önlüyordu. Kimdi bunlar, anne babaydı, esnaftı, komşuydu… En az yüzde 50 uyuşmazlığın adliyeye gelmesini engelleyebiliyorlardı. Ama şimdi öyle değil. Siyasi partiler bile uyuşmazlıklarını bizim önümüze getiriyorlar. Her şey bizim önümüzde. Çok daha dikkatli olmanız lazım, çok daha özenli davranmanız lazım.” 

Yılmaz’ın konuşmasının ardından kura çekimini geçildi. Dereceye girenlere plaketlerinin verilmesinin ardından 17. Dönem 522 adli yargı hakim ve cumhuriyet savcısı ile 10. Dönem 4 idari yargı hakiminin görev yerleri kurayla belirlendi.

Kura çekiminde adaylar ve aileleri büyük heyecan yaşadı. Törende hakim adayı Habibe Çankaya 15 aylık oğlu Yusuf Çınar, hakim adayı Habibe Şişen Ertaş ise 4,5 aylık oğlu Fuat ile kura heyecanını yaşadı. Anne hakim adayları Çankaya ve Ertaş, sevinçlerini kucaklarındaki bebekleriyle paylaştı. 

Törene Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, HSYK üyeleri, yüksek mahkemelerin başkan ve üyeleri, hakim ve savcı adayları ile aileleri katıldı.

AA | Kamupersoneli.net