Gündem

Hurmanın Faydaları Nelerdir? Hurma Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

İdeal bir besin kaynağı olan hurma, insan sağlığına olan faydaları ve hayati yönden zengin besinleri barındırması durumundan çok faydalı bir besin kaynağıdır. Lif, şeker, protein ve içerdiği yağın dışında çok sayıda mineral ve vitamin içeriyor. Dişlerin çürümesi önleyen flor ile bağışıklık sistemine destek olan ve bağışıklık sistemini geliştirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmada bulunuyor.


İnsan vücudunun sağlıklı ve zinde kalması için hayati önem taşıyan elementleride bünyesinde barındıran hurma, bu özelliği ile günümüz bilim adamlarına ışık tutmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu bir insan, hurma ve suyla yıllar boyu yaşamını sürdürebilir. Bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşıladığı da bilimsel yönden kesinleşmiştir.

Hafızaya İyi Geliyor

Hurma, bağırsakta bir A Vitamini türü olan Retinal’e dönüşen 15,6 mg Beta-karoten içerir. Yakın zamanlarda yapılan araştırmalarda Beta-karoten’in uzun süreli kullanımı sonrasında hafıza kaybını önleyici gibi faydalar sağlayabileceğini ortaya koymuştur.

Kanseri Önleyici

Hurmanın içerisinde yüksek oranda lif bulunur. Hurmayla beslenen bedevi Araplarda kanser ve kalp hastalıkları riskinin büyük oranda düşük olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar yüksek lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri olasılığını düşürdüğünü kanıtladı.
Hurma, betakaroten açısından da son derece zengin bir besin kaynağıdır. Betakarotenin hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alıp, kanseri önleyici özelliği bulunur.

Kalp İlacı

Sâd İbn-i Ebî Vakkas (r.a.) hasta olduğunda Resûlûllah (S.A.V.) Efendimiz hasta zi­yaretine giderler “Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu kalbimde hissettim. Sonra -“Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif’in kardeşi Haris İbn-i Kelede’ye git. Tedavi ol. O tabib birisidir. Medine’nin Acve hurmasından yedi tane al­sın, onları çekirdekleri ile beraber dövsün (öğütsün) sonra onu süt ile yağ ile sulandırarak sana yedirsin.” Sâd (r.a.) böylece bu hastalıktan kurtuldu

“Eğer Acve hurması bulunamazsa, Medine hurması çekirdekleriyle öğütülür, az badem içi ve hı­yar çekirdeği öğütülür. Süt, zeytinyağı ve bal ile pişirilip macun yapılıp soğuk olarak yedirilir.” Bu macun birçok hastalığa şifadır.

Kamupersoneli.net  | Ankara