Gündem

İçtüzük Değişikliğinin Ayrıntıları Açıklandı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş ve MHP Grup Başkanvekili Akçay tarafından AK Parti ile MHP’nin, Meclis İçtüzüğü değişikliğine ilişkin ortak kanun teklifi sunuldu.

Yaşanan durumun güzel bir başlangıç olduğunu söyleyen İsmail Kahraman özlenen tablonun, iki partinin birlikte ortak bir metinde anlaşmış olmasının, tek bir partinin hareketi gibi değil bir anlaşma ile metin hazırlanmasının yaşanması ile olduğunu vurguladı.

İsmail Kahraman, hayat içerisinde değişmeye mutlaka ihtiyaç duyan metinlerin; kanun, tüzük, mevzuat olduğunu söyleyerek :

“Bu metinler şartlara göre değişirler. Değişmeler olacak ki gelişmeye uyabilelim, statik kalmaktan uzaklaşalım. 1973 tarihli bir içtüzüğümüz var. 44 yılda 14 kez değişiklik yapılmış. 111 maddesinde 157 değişiklik yapılmış. Mevcut şartlara, gelişmelere vazı intibak olabilsin diye. Son zamanda yine çalışmalar yapıldı fakat neticeye gidilemedi ve bu çalışmalar akim kalmış oldu. Ama şimdi inşallah neticeye gidecek bir çalışmayla karşı karşıyayız. Gereken prosedürü tatbik edeceğiz” dedi.

2019’da sistem değişikliği dolayısı ile yeni bir içtüzük çalışması yapılmasının ortada olduğunu hatırlatan İsmail Karaman, gerçekleştirilen bu faaliyeti 26. dönem için bir bahtiyarlık olarak değerlendirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah güzel çalışmalara vesile olsun. İstikrarlı gelişen bir Türkiye, demokrasiyi benimsemiş olduğunu 15 Temmuz’da ortaya koydu. Demokrasiyle devam edeceğiz ve onun icaplarını da yerine getireceğiz, bir hukuk devleti olarak. Çok iyi günlere gideceğimiz inancındayım. Gerek AK Parti’nin, gerek MHP’nin gayretleri her türlü takdirin ötesinde. Diğer iki partimiz CHP ve HDP, komisyon çalışmaları sırasında katkıda bulunarak genişletebilirler ve takviye edilebilir. Gönül ister ki bir arada ve seri şekilde kısa zamanda tamamlansın. Her ne şekilde olursa olsun bir içtüzüğe ihtiyacımız olduğu kesin. Emeği olanlara teşekkürlerimi sunuyorum.”

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Elitaş ve Akçay’ın şahsında AK Parti ve MHP gruplarına ve grup başkanları Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli’ye teşekkür etti.

Yapılan Değişiklikler

Başkanlık kürsüsünde Başkan ve görevli kâtip üyeler koyu renk elbise giyecekleri, Genel Kurul salonunda bulunan milletvekilleri, Bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı idari teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler, ceket ile pantolon giyer ve kravat takar, kadınlar ise ceket ve etek veya ceket ve pantolon giyecekleri belirtildi.

Para Cezası

Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve devlet büyüklerine hakarete ceza getiriliyor. Disiplin cezalarında savunma, özür dileme, kesinti ve kınama cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri, Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesileceği kaydedildi. Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve devlet büyüklerine hakarete ceza getiriliyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA