Gündem

İdris Baluken:" MHP Muhalefette Ama Fikirleri İktidarda"

  HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Dün, Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklama, Türkiye’de fiili olarak bir diktatörlük rejiminin hayata geçmesiyle ilgili MHP ve AKP’nin aleni bir ortaklığını gösteriyor.” dedi. 


Baluken, TBMM’de basın mensuplarının başkanlık sistemi ve gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı. 

HDP’ye yönelik iki gündür “siyasi soykırım operasyonlarının” devreye konulduğunu savunan Baluken, birçok merkezde parti yöneticilerinin gözaltına alındığını bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi büyük bir siyasi krizin içerisine soktuğunu ve Türkiye’nin büyük bir bölgesel krizin ortasında bulunduğunu ileri süren Baluken, “Bu kriz ortamında belli ki kendi planlarını direk olarak kamuoyuna söyleme cesaretine sahip değil. Bundan sonraki süreçte, bu krizi göğüslemek için bugüne kadar yedeklediği, diğer muhalefet partisi üzerinden bir danışıklı dövüş ortaya koyacaklar.” ifadesini kullandı.

– “MHP muhalefette ama fikirleri iktidarda”

Bundan sonra, gündemi belirleyecek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AK Parti’nin gündemini topluma dayatacak çıkışları” MHP’nin yapacağını iddia eden Baluken, şöyle devam etti:

“Dün, başkanlık sistemiyle ilgili yapmış olduğu çıkış bahsetmiş olduğumuz bu danışıklı çıkışın kendisidir. Çünkü, 12 Eylül dönemde olduğu gibi MHP muhalefette ama fikirleri iktidardadır. MHP’nin her söylediğini Erdoğan harfi harfine yerine getiriyor. 

Dün Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklama, Türkiye’de fiili olarak bir diktatörlük rejiminin hayata geçmesiyle ilgili MHP ve AKP’nin aleni bir ortaklığını gösteriyor. Sadece krizin derinleşmemesi, yönetilebilir bir durumda kalması için bundan sonraki süreçte pası Bahçeli, MHP atacak, golü de Erdoğan ve AKP, Türkiye demokrasisine karşı atmaya çalışacak.” 

Baluken, CHP’nin pozisyonunun da önemli olduğunu, Bahçeli’nin dünkü çıkışının “Yenikapı ruhu”nun ne anlama geldiğini de ele verdiğini belirtti. Baluken, “Yenikapı ruhu, Erdoğan’ın yaratmak istediği tek adam rejiminin hayata geçirilme çabasının kendisidir. Yenikapı ruhu, diktatörlüğe doğru giden bir rejim değişikliği altyapı çalışmasının kendisidir. CHP burada bir karar vermek zorundadır.” diye konuştu.

Baluken, HDP olarak, “danışıklı planlara” karşı kendi tutumunu ve mücadelesini sürdürmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin giderlerine ilişkin haberleri sorması üzerine Baluken, “Bir aylık elektrik, su faturasıyla binlerce insanın mağduriyetinin giderilebileceği korkunç bir tabloyla karşı karşıyayız. Yaşamını yitiren bir askerin, maaşını sorgulatacak kadar ahlaksız duruş gösterenler, sarayda da her türlü savurganlığı, israfı ortaya koyacak şekilde bir ahlaksızlık örneği ortaya koyuyorlar.” ifadesini kullandı. 

Gazetecilerin, “Kabataş Erkek Lisesi müdür yardımcısının, ‘bütün okullar imam hatip gibi olmalı’ açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Baluken, Eğitim sistemini tamamen ideolojik alana çevirmek isteyen bir zihniyetle karşı karşıya olunduğunu ileri sürdü. Baluken, “Bütün liseleri adeta AKP’nin vesayeti altında olan imam hatip modeliyle şekillendirme arayışını, AKP uzun süredir hayata geçirmeye çalışıyor. Proje okullarla ilgili, nitelikli bir eğitimin bütün unsurlarını devreden kaldırmak istiyorlar.” dedi. 

Baluken, eğitim alanında yaşanan sorunlar ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında görevden alınan öğretmenlere ilişkin bugün, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz hakkında gensoru önergesi verdiklerini ve bunu hızla TBMM Genel Kurulu gündemine getireceklerini bildirdi. 

 Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin Başika’da bulunan Türk askerlerine ilişkin açıklamalarının anımsatılması üzerine Baluken, “Musul ve Suriye ekseninde ortaya çıkan tartışmalarda Erdoğan’ın ve AKP’nin neo Osmanlıcı hayallerinin, Türkiye’nin başına getireceği felaketleri haber veriyor. Bu Kasımpaşa tavrıyla dış politika belirlenmez. Dış politikanın yolu Kasımpaşa’dan geçmez.” dedi. 

KAMUPERSONELİ.NET – AA