Gündem

İslam Karşıtı Rahipler Ücretsiz Eğitim Veren Özel Okul Açıyor

  Uluslararası insan hakları gözlemcileri, Myanmar’da radikal milliyetçi Budistlerin ücretsiz eğitim veren okul açması, başta İslam olmak üzere diğer dinlere karşı nefreti körükleyeceğinden endişe duyuyor.


Myanmar “NOW” dergisinin haberine göre, müfredatı ve amacı radikal Budistlerin kontrolündeki Ba Ka özel okullarında olduğu gibi Budizm dini öğretilerine dayanan ve bu okullardan farklı olarak ücretsiz eğitim veren Hlegu kasabasındaki Mahaw Thadar Lisesine ilk yılında 150 civarında 9’uncu sınıf öğrencisi kayıt yaptırdı.
Okul sözcüsü Thurein Soe, okulun tümüyle Din ve Irkı Koruma Örgütüne (Ma Ba Tha) bağlı olmadığını ancak amacının yoksul Budist öğrencilere ücretsiz eğitim vermek olduğunu belirtti.

İnsan Haklarını İzleme örgütünün Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson, Ma Ba Tha’yı “mütemadiyen Müslümanlara karşı nefreti körükleyen ve Müslüman topluma karşı işlenen şiddet olaylarını teşvik eden bir kuruluş” olarak nitelendirdi.

Radikal Budistlere bağlı Ba Ka okullarının “Müslüman karşıtlığının” propaganda merkezi haline gelmesinden endişe duyduklarını belirten Robertson, okul idarecilerinin öğrencileri “kendi davaları uğruna yetiştireceklerini” söyledi.Robertson, Myanmar Eğitim Bakanlığından, Ba Ka okullarındaki eğitimi yakından takibe almasını istedi ve “Radikal Budistlere bağlı özel okullar, ülkede dinler arası diyalog ve insan hakları çalışmalarına zarar verecektir.” ifadesini kullandı.

Öte yandan, yerel bir gazeteye konuşan Ma Ba Tha’nın önde gelen üyelerinden rahip Wirathu, Ba Ka ve devlet okullarının dini öğretilerin yanında, Budizm’i koruma görevini de üstlenmesi gerektiğini savundu.

Budistlerin çocukluktan itibaren din ve ırklarını korumayı öğrenmeleri gerektiğini ileri süren Wirathu, “Ma Ba Tha olarak bu amaca yönelik yoksul çocuklar için özel okullar açıyoruz.” dedi.Müslüman karşıtlığıyla bilinen Ma Ba Tha, Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çii’den Arakanlı Müslümanlara karşı daha sert tavırlar sergilemesini talep etmişti.

Myanmar’da geçmişi 11. yüzyıla dayanan Ba Ka okulları, Budizm öğretilerine dayalı özel dini eğitim kurumları olarak biliniyor. Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Arakanlı Müslümanların dramını gözler önüne sermişti.

Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. 

AA | Kamupersoneli.net