Gündem

İsmail Kahraman ve Bekir Bozdağ, Darbe Girişimini Anlattı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Bekir Bozdağ mecliste darbe girişimleri hakkında konuştu. 

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye’de demokrasinin devam edeceğini belirterek, “İnşallah gayet kısa zaman içinde bu yarayı tedavi edeceğiz ve içeride, dışarıda ellerini ovuşturanların hevesleri kursaklarında kalacaktır.”  dedi. 

Bazı milletvekilleriyle geceyi sığınakta geçiren Kahraman, gün aydınlandıktan sonra Şeref Holü ve çevresinde meydana gelen hasarı inceledi. 

Daha sonra Meclis’te bulunan milletvekilleriyle Genel Kurulda toplantı yapan Kahraman, FETÖ’nün darbe girişimine karşı topyekun karşı duruş ortaya konulduğunu söyledi.  

Orduda tuğgeneralliğe ulaşan kişinin elleri arkada kelepçelenmesinin üzücü ve ibretlik bir hadise olduğunu ifade eden Kahraman, şöyle konuştu: 

“Bu milletin bağrına namluyu çeviriyorsunuz ve tankı sürüyorsunuz. Bu ne kadar hazin bir hadise. Hukuk içinde gerekli şekilde bu tecziyesini bulacaktır, müstahak oldukları cezaya uğrayacaklardır. Darbe bertaraf edilmiştir ve demokrasi kazanmıştır. Milletimiz için geçmiş olsun. Bu birlik ve bütünlük darbenin menfi taraflarını kısa zamanda bertaraf edecektir. Darbenin tesirlerinin birden bire halli mümkün değil. Zaman alır. Kısa zamanda telafi edileceğine inanıyorum. İnşallah gayet kısa zaman içinde bu yarayı tedavi edeceğiz ve içeride dışarıda ellerini ovuşturanların hevesleri kursaklarında kalacaktır.” 

Milletin temsilcileri olarak geceyi Meclis’te geçirdiklerini anlatan Kahraman, “Hepimiz subjektif şahsiyete sahibiz ama objektif şahsiyetimiz milletin temsili. Bu tip meselelerde milli birlik ve bütünlüğümüzün varlığının ispatını bu meclis yaptı. 3 grup koştu geldi. Tek irade oldular.” değerlendirmesini yaptı.

Kahraman, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar’ın gece kendisini aradığını, “Gelmek istiyoruz ama gelirken provokasyon olmasın, sıkıntıyı çoğaltmayalım diye gelmiyoruz. Yarın Genel Kurul toplantısına katılacağız.” dediklerini aktardı.

TBMM Başkanı Kahraman, sözlerini, “Bu millet, bu vatanı böldürmez. Kimse ham hayaller beslemesin, rüyalar görmesin. Tablo bunu bir daha ispat etmiştir. Biz şanlı bir tarihin sahibiyiz, misyonun sahibiyiz. Biz Türkiyeyiz. Ne böldürürüz ne bölebilirler ne de sistemi öyle ‘hadi’ deyip değiştirebilirler. Demokrasi devam edecek, Türkiye yolunda ilerlemeye devam edecek ve çok daha ötelere gidecek inşallah.” diyerek tamamladı.

  – “Basın demokrasinin sesi oldu” 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Türkiye için tarihi bir gün olduğunu söyledi. 

Ordunun devletini, milletini seven anayasaya sadık kısımlarının, emniyet ve istihbaratın darbe teşebbüsüne karşı mücadele ettiğini anlatan Bozdağ, milletvekillerinin de darbeye karşı bir ve beraber olduğunu, Meclis’te darbeye karşı nöbet tuttuklarının altını çizdi.

Milletin ortaya koyduğu tavrın bunların hepsinden daha önemli olduğunu vurgulayan Bozdağ, “Bugüne kadar milletin gönülden, birlikte, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin her türlü ihtilafı bir kenara bırakarak demokrasiye sahip çıkma noktasında ortaya koyduğu bilinçli tavır, güçlü dik duruş demokrasiye sahip çıkmadır. Milletimiz bu ülkenin imkanlarını kullanarak bu ülkeye ihanet eden alçaklara karşı canını siper etmiştir.” diye konuştu. 

Şehit olanlara rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Bozdağ, “Millet bu darbe girişimi karşısında ortaya koyduğu birlikteliği daha güçlendirerek, demokrasimize daha fazla sahip çıkarak devam eder inşallah.” dedi. 

Basına da teşekkür eden Bozdağ, basının darbeye karşı demokrasinin sesi olduğunu dile getirdi. Bozdağ, 8. Cumhurbaşkanı Özal’ı da anarak, “Türkiye’ye farklı kanalları, özel kanalları getirdi. Bugün özgürleşen bu alan darbecilerin teşebbüsünün akim kalmasında çok büyük bir başarı, görev ifa etti. Çeşitliliğin, çok sesliliğin ne kadar büyük bir kazanç olduğunu göstermesi bakımından tek başına bu bile yeter. Çeşitlilikten, farklılıklarımızdan, çok seslilikten korkmadan demokrasimize daha güçlü bir şekilde sahip çıkmalıyız.” ifadesini kullandı. 

– “Bu tehlike atlatılmamış olsaydı…”

Türkiye’nin büyük bir tehdidi, büyük bir tehlikeyi büyük bir hasarla atlattığına dikkati çeken Bozdağ, şunları kaydetti:

“Bu tehlike atlatılmamış olsaydı, sadece darbe gerçekleşmiş olmaz, Türkiye’de rejim değişikliği dahil kimsenin istemediği şeyler olurdu. Allah’a şükürler olsun, aziz milletimizin, Meclisimizin, hükümetimizin, güvenlik güçlerimizin, vatansever insanlarımızın dik duruşu karşısında darbe teşebbüsü başarılamadı. Hadisenin başından sabaha kadar netice alamamıştır, bu saatten sonra da asla netice alamayacaktır. Bu parlamentoyu kapatmaya kimsenin gücü yetmeyecek. Bu parlamentoyu Türkiye’nin düşmanları dahi kapatmaya güç yetiremedi. Savaş zamanında Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde bu parlamento savaş yönetti. Bugün benzer duruşu bu parlamento ortaya koydu. 

Maalesef parlamentomuz ilk kez bombalanmıştır. Bugüne kadar Türkiye’ye savaş ilan etmiş Türkiye’nin düşmanları dahi parlamentoyu bombalamamış, bombalamaya gücü yetmemiştir. Birçok darbe teşebbüsü başarılı olmuş ama hiçbirinde parlamento bombalanmamıştır. İlk kez parlamento çalışırken, milletvekilleri içerideyken parlamentoya peş peşe bombalar atıldı. Hiçbir güç bu meclisi kapatmaya güç yetiremeyecektir. 

Darbe girişimi her yerde püskürtüldü. Sıkıntı olan birkaç nokta var. İnşallah orada da kısa zamanda püskürtülecek ve darbe teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlanacaktır. 

Binin üzerinde gözaltı var. Yakalama ve tutuklama kararları var. Darbeye kim bulaşmışsa, kim iştirak etmişse, kim destek vermişse, kim katılmışsa, bu millet adına devlet adına hukuk ve Anayasa adına hesap sormak bu aziz Meclis’in ve hepimizin şeref borcudur, namus borcudur. Hesabı hepsinden sorulacak, hak ettikleri cezalar neyse onları çekecektir. 

Bundan sonra parlamentomuz, yeni bir değerlendirme yaparak demokrasiye, hukuka, Anayasaya, milli iradeye sahip çıkma konusunda bütün farklılıkları bir kenara koyup, kırmızı çizgilerimizi daha güçlü hale getirebiliriz. Millette meydana gelen bu demokrasi bilincini hep beraber daha ileriye taşıyabiliriz. 

İnşallah bundan sonra bu memlekette hiçbir güç darbe teşebbüsü yapmayı bırakın, darbe teşebbüsü düşüncesini dahi aklına getirmeye cesaret edemeyecektir. Çünkü Türk milleti işe el koymuştur, milletten büyük güç yoktur. 

Rabbim de bu milleti, devleti korudu. Cenabı Allah Türkiye’yi her türlü tehlikeden korumaktadır. Yanıbaşımızda Irak Suriye, yangın yerine dönmüş pek çok ülke var. Bunların arasında pek çok sorunla boğuşan ama huzurunu, barışını, sükununu koruyan Türkiye var. Türkiye’yi yangın yerine çevirmeyi başaramadılar. İnanıyorum ki rabbimizin de bize desteği var. Allah muhafız olduktan sonra bu çakalların yapacağı hiçbir şey yok.”

Kamupersoneli.net | AA