Gündem

İsmet Yılmaz: "Bölgede hasar gören okul sayısı 100'ün üzerinde"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılara ilişkin, “Bölgede hasar gören okul sayısı 100’ün üzerindedir. Bazı okullar tamamen yıkılmıştır. Diyarbakır’da 66 okulun yatırımı devam ediyor. Birçok okulu ve yatırımı yeni eğitim ve öğretim yılına yetiştirmek için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Bakan Yılmaz, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile Sur ilçesi tarihi İçkale Müze Kompleksi’ndeki valilik makamında görüştü.

Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, Diyarbakır’ın eğitimde en çok önem verdikleri illerden biri olduğunu vurgulayarak, AK Parti hükümetleri döneminde Diyarbakır’a eğitimde çok büyük yatırım yapıldığını söyledi.

Derslik başına düşen öğrenci sayısı 57 iken yapılan yatırımlarla bu sayının 33’e düştüğünü ifade eden Yılmaz, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da 33’den 16’ya indiğini belirtti.

Yılmaz, okul ve derslik sayısının artırılmasıyla öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da azaldığına işaret ederek, “Bu çok büyük bir öğretmen ataması yaptığımızı da gösteriyor. Diyarbakır’daki evladımızın çok nitelikli bir eğitim almasını istiyoruz. Fırsat eşitliğini Türkiye’nin en ücra köşesine bile götürmek istiyoruz. Yaptığımız bütün çalışmalar fırsat eşitliğinin sağlanmasına yöneliktir.” diye konuştu.

TEOG sınavlarında 120 sorunun tamamını doğru yanıtlayanlar arasında Van’ın Erçiş, Ağrı’nın Diyadin, Şırnak’ın İdil ve Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinden öğrencilerin de bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu öğrencilerin dershaneye gitmeden, sadece devlet okullarındaki eğitim ve kurslardan faydalanarak bu puanları aldığını dile getirdi.

“Diyarbakır’da 66 eğitim yatırımı devam ediyor”

“Diyarbakır’da 66 eğitim yatırımı devam ediyor. Bu yatırımlar tamamlandığından Diyarbakır’daki eğitim kalitesini artıracağız.” diyen Yılmaz, öğretmenin öğrenciye zaman ayırma süresini artırabilmek için öğretmen sayısını da artıracaklarının altını çizdi.

İsmet Yılmaz, bu konuda çok önemli mesafeler aldıklarını, önümüzdeki dönemde yarım kalan yatırımların tamamlanacağını aktararak, “Bu sıkıntılı dönemlerde bu coğrafyada 100’ün üzerinde okula hasar verildi. Önümüzdeki dönemde eğitim kalitesini geçen yıla oranla artırmak, yapılacak yatırımları incelemek, hasar tespitlerini yerinde görmek için buraya geldik. Diyarbakır’ın ve Türkiye’nin geleceği eğitimde de diğer alanlarda da aydınlıktır.” ifadelerini kullandı.

“Bölgede hasar gören okul sayısı 100’ün üzerindedir”

Gazetecilerin terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılarda bölgede kaç okulun zarar gördüğüne ilişkin sorusuna Bakan Yılmaz, şu yanıtı verdi:

“Bölgede hasar gören okul sayısı 100’ün üzerindedir. Bazı okullar tamamen yıkılmıştır. Diyarbakır’da 66 okulun yatırımı devam ediyor. Birçok okulu ve yatırımı yeni eğitim ve öğretim yılına yetiştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yeni yapılan okulları hizmete koyacağız. Okullardaki onarım çalışmalarını en kısa zamanda tamamlayacağız.  Eğitim konusunda hiçbir kaynak sıkıntımız yok. Eğitim ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır. Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında çok güzel bir eğitim iklimini öğrencilerimize sunmak istiyoruz.”

“Öğretmenlerimizi 3 yıl boyunca bulundukları okullarda tutacağız”

Yılmaz, sözleşmeli öğretmenlerin atamalarına ilişkin soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

“Geçen yıl Ağrı’ya atanan öğretmen sayısı 3 bin 200. Bir yıl sonra 2 bin 400 öğretmen tekrar ayrıldı. Bir öğretmen bu bölgede öğrencisiyle sadece bir eğitim ve öğretim yılında duruyor veya ikinci eğitim öğretim yılını tamamlamıyor ise bu durumda kaliteli bir eğitim olmaz. Dolayısıyla burada bulunan öğretmenlerin öğrencilerine kaliteli bir eğitim verebilmesi için en az 3 yıl kalması gerekiyor. Bunun için bir yasa getirdik. Milli Eğitim Komisyonu’nda bu yasa kabul edildi. Meclisimizin gündemine gelmek üzeredir. Dolayısıyla bu yasa çıktığında ilk atamalarda atanan öğretmenlerimizi 3 yıl boyunca bulundukları okullarda tutacağız. Şimdiki kanunda da bu durum var ama mazeret atamaları ve raporlar nedeniyle burada öğretmen tutmak mümkün değil.”

Bölgedeki eğitimin kalitesini artırmak için sözleşmeli öğretmenliği getirdiklerini anlatan Yılmaz, Milli Eğitim Komisyonu’ndan tasarının geçtiğini, konunun Meclis’in gündeminde olduğunu belirtti.

Önümüzdeki dönemde bu konunun uygulamaya geçeceğini ifade eden Yılmaz, geçen yıl şubat ayında 30 bin öğretmenin atamasını yaptıklarını, yasa çıktıktan sonra önümüzdeki şubat döneminde yeni öğretmen atamalarını gerçekleştireceklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, adaptasyon dönemi uygulamasının da eğitim kalitesi üst seviyelere çıkaracağını umut ettiklerini sözlerine ekledi.

Kamupersoneli.net | AA