Gündem

İşsizlik Maaşı Ne Kadar? Kimler Faydalanabilir?

SGK ve işsizlik maaşı primleri ödenen herhangi bir çalışanın işten ayrıldıktan sonra alabilmeye hak kazandığı işsizlik maaşı enflasyon oranı kapsamında güncellenmektedir. En düşük işsizlik maaşı geçen yıla oranla 51 TL zamlandı. İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen vatandaşların mutlaka bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.

İŞSİZLİK SİGORTASINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar aşağıdaki şartları ve durumları sağladıklarında işsizlik sigortasından faydalanabilmektedirler;

İşsizlik sigortasından 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalılar, 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar ile Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler faydalanabilirler.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Bilindiği gibi 2017 yılındaki net asgari ücret 1.404 TL olarak brüt asgari ücret ise 1.777 TL olarak belirlendi. Asgari ücrete ilişkin olarak ve enflasyon oranlarına ilişkin Mayıs ayı işsizlik maaşı tutarı belirleniyor. 

Mayıs ayında işsizlik maaşının üst limiti 1.318 TL’den 1.421 TL’ye yükseldi. Konu ile ilgili olarak işsizlik maaşının en düşük limiti ise 659 TL’den 710 TL’ye yükseldi.