Gündem

İstanbul'da 2 Bin 556 Kişi Gözaltına Alındı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul’da gözaltına alınan aralarında asker, polis, hakim, savcı ve sivil vatandaşların da yer aldığı 2 bin 556 kişiden 437’si tutuklandı.

FETÖ mensubu askerlerin 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında “silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak”, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün faaliyetleri kapsamında cebir ve şiddet kullanarak darbeye teşebbüs etmek”, “anayasayı ihlal”, “cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Cumhurbaşkanına fiili saldırıya teşebbüs”, “silahlı terör örgütü faaliyetleri kapsamında kasten öldürme ve kasten yaralama” suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul’da 2 bin 556 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınanlardan bin 891’inin general, amiral, subay, astsubay, er, polis ve sivil vatandaş, 436’sının askeri öğrenci, 229’unun hakim ve savcı olduğu bildirildi.

419 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı

Soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasına mensup olduğu gerekçesiyle İstanbul ve Gaziosmanpaşa adliyelerinde görevli 132 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütü yapılanmasına mensup olduğu iddiasıyla 37 hakim ve cumhuriyet savcısı, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talimatıyla da 45’i İstanbul Bölge İdare Mahkemesinde, 60’ı Bakırköy Adalet Sarayında ve 35’i Küçükçekmece Adliyesinde görevli toplam 140 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla terör örgütü FETÖ mensubu oldukları iddiasıyla Anadolu Adalet Sarayında görevli 39 savcı ve 71 hakim hakkında da gözaltı kararı verildi.

Gözaltı kararı çıkartılan 419 hakim ve savcıdan 227’si yakalandı.

Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından dün ve bugün adliyeye sevk edilen şüphelilerden hakim, savcı, general, amiral, subay, astsubay, er ve polislerin de aralarında bulunduğu 437 kişi tutuklandı.

Soruşturmanın geçmişi

FETÖ mensubu askerlerin 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edilen şüphelilerden 204’ü tutuklanmıştı.

Tutuklananlar arasında; Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fetih Albay, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tümgeneral Haluk Şahar, Tümgeneral Serdar Gülbaş, Tümgeneral Şaban Umut, Tuğgeneral İrfan Can, Tuğgeneral Cemal Akyıldız, Tuğgeneral İmdat Bahri Biber, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğamiral Ömer Mesut Ak, albaylar Süleyman Demirci, Barbaros Akça, Ali Başaran, Sadık Cebeci, Yusuf Özdemir, Nizamettin Aydın, Mehmet Kaplan, yarbaylar Sebulent Eken, Gökhan Uğur, Selim Çiftçi, Serkan Çetin Akbaş, Bahri Ünal, Ümit Ertuğrul, Osman Akkaya, Bayram Bekdemir, Fatih Karatay, Mehmet Erol, binbaşılar Ecir Işık, Numan Ünaldı, Mustafa Serbest, Mücahit Erkan, Ümit Lütfü Altıntakan, Mustafa Akbaş, Nurullah, Kalebaşı, Cüneyt Aydoğan, Hakan Bolat, yüzbaşılar Mehmet Yılmaz, Gökhan Karabacak, Semih Barbaros Üstün, İsmail Arı, Yakup Karaçelik, Ramazan Ertur, Mustafa Alper Şengören, Ahmet Ertekin yer alıyordu.

Kamupersoneli.net | AA