Gündem

İşyerleri İçin Acil Eylem Planı Zorunluluğuna Yeni Düzenleme

İşyerleri İçin Acil Eylem Planı Zorunluluğuna Yeni Düzenleme

İşyerleri için zorunlu olan acil eylem planına yönelik, tehlike sınıflarının en üstüne yani çok tehlikeli madde bulunduranlar için önemli bir değişiklik uygulandı. Bu değişiklikle beraber çok tehlikeli madde bulunduran işletmeler acil eylem planlarını yeni düzenleme şartlarına uygun olarak hazırlayacaklar. Uygulanacak olan yeni düzenleme bugün Resmi Gazete’ de tebliğ edildi. Tebliğ edilen düzenlemeye göre çok tehlikeli madde bulunduran işyerleri acil eylem planlarını bütün faktörlere göre hazırlayacaklar.

Peki bahsedilen bütün faktörler ne anlama geliyor?

Çok tehlikeli madde bulunduran işyerleri olası bir yangın veya elektrik kaçağı sonucunda uygulanacak adımlara yönelik acil eylem planlarını hazırlıyorlardı fakat, yeni düzenleme ile buna eklenen başka faktörler de mevcut. Kimyasal gaz sızıntısı, radyoaktif tetiklemeler, deprem, sel, doğalgaz faaliyetleri sonucu oluşabilecek tüm aktif olası problemleri bu acil eylem planına yansıtmak durumundalar. Bu düzenleme ile beraber, işletmelerin acil eylem planları yeni vizyon ve gereklilik doğrultusunda hazırlanmak zorunda. Bugün Resmi Gazete’ de tebliğ edilişiyle beraber de resmiyet kazanan düzenlemeden çok tehlikeli madde bulundurduğu veya ürettiği tespit edilen tüm işyerleri için geçerli olacaktır. Ayrıca diğer işletmeler için de ilgili acil eylem planları geçerlilik korumakta, bahsi geçen düzenleme tehlikeli madde bulundurduğu tespit edilmiş ve kayıt altına alınmış işyerleri için geçerlidir.

Ayrıca; işyeri faaliyetlerini ilgili kurumlara bildirmemiş; kayıtlı faaliyet dışı üretim veya çalışma yapıyorsa da büyük yaptırımlara maruz kalacak. Konuyla alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı son derece titiz çalışmalar yürütüyorlar. İşyerleri İçin Acil Eylem Planı Zorunluluğuna Yeni Düzenleme çok yakında tüm tehlikeli madde bulunduran işyerlerine sorulmaya başlanacak, tüm aktiviteler de bu kavramlar etrafında şekillendirilecek şeklinde iletildi.

Kamupersoneli.net