Gündem

Kadın Akademisyen Kansere Çare Ararken Büyük Bir Keşfe İmza Attı

Kanser tedavisine yönelik araştırma yürütürken karşılaştığı bir zorluğu 3D yazıcılarda ürettiği mikroçiple çözen Türk akademisyen, dünya genelinde hücre araştırmacılarının gösterdiği ilgiyle iş kadını oldu. 

ABD’de başladığı kanser araştırmalarını Türkiye’de sürdüren İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, kanser hücreleriyle bağışıklık sistemi hücrelerinin nasıl iletişim kurduğunu ortaya çıkarmak için AB destekli proje yürüttü. 

Mevcut hücre çalışmalarında iki boyutlu ortamda yürütülen çalışmanın doğru sonuçları vermediğini gören Okvur, hücrelerin aynı insan dokusunda olduğu gibi yaşayabilecekleri doğala yakın ortamlar oluşturmak için yöntemler aramaya başladı.

KOZMETİKTE HAYVAN DENEYLERİNİ AZALTACAK

Sadece kanser ile ilgili değil hücreyle ilgili tüm çalışmalarda da  kullanılabilen mikroçiplerin üretimi için İYTE Teknoparkı içinde bir firma  kurduklarını, araştırmacıların taleplerine göre seri üretime başladıklarını dile  getiren Okvur, haziranda ABD’nin San Diego kentindeki biyoloji kongresinde  ürünlerin ilk uluslararası sunumunu yaptıklarını aktardı.

İlaç şirketleri ve yatırımcıların mikroçiplere ilgisinin çok  sevindirici olduğuna işaret eden Okvur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir ilaç firması ilk siparişini verdi hatta başka ürünlerle  karşılaştırıldığında bizim ürünlerimizin daha işlevli olduğunu, aynı anda pek çok  testin yapılabildiğini belirterek beğenilerini ilettiler. Yurt dışı satışlar  yakında başlayacak. Hedefimiz hücre üzerinde araştırmalar yapılan tüm  laboratuvarlara girebilmek. Herhangi bir hastalık modelini çalışan  araştırmacılar, ilaç şirketleri veya ilaç taraması yapmak isteyen laboratuvarlara  ulaşarak onların sonuçlara daha hızlı ulaşmalarını sağlamak, başarı oranlarını  artırmak istiyoruz. Sadece kanser araştırmaları değil deriyi taklit eden bir çip  geliştirdik, bu özellikle kozmetikte işe yarayacak. Hayvan deneylerini en aza  indirgeyecek. Artık iki şapka takıyoruz akademisyen şapkası bir de girişimci  şapkası ama ikisi birbiriyle örtüşüyor. Akademik çalışmalarımız devam edecek ama  öbür tarafta ürün çeşitliliğimizi de sürekli artıracağız. Şu anda 5 patent  başvurumuz var. Biz bu alanda uluslararası bir şirket olmak istiyoruz.” dedi.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA