Gündem

Kalkınma Bakanı: " Birkaç Teröristin İşlediği Suçtan Suudi Arabistan Sorumlu Tutulmaz"

  Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ABD’de 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesine ilişkin, “Son derece yanlış bir karar. Suçu koca bir devlete yıkmak akıla, mantığa sığmaz. Bu yanlıştan ABD’nin bir an önce dönmesini bekliyoruz.” dedi.


Bakan Elvan, Suudi Arabistan temasları kapsamında beraberindeki heyetle ilk olarak Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil bin Muhammed Fakih ile bir araya geldi.

ABD’de 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesini eleştiren Elvan, “11 Eylül’de birkaç teröristin işlediği suçtan Suudi Arabistan’ı sorumlu tutmak son derece yanlış bir karardır. Suçu koca bir devlete yıkmak akıla, mantığa sığmaz. Bu karardan, bu yanlıştan ABD’nin bir an önce dönmesini bekliyoruz. Bu konuda da Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak, her zaman Suudi Arabistan hükümeti ile birlikte olduğumuzu, onların destekçisi olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Elvan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından hükümetlerinin yanında yer alan Suudi Arabistan’a teşekkürlerini iletti.

Ev sahibi Bakan da Suudi Arabistan ile Türkiye arasında koordinasyon ve iş birliği olduğunu ifade ederek, bunun artırılması yönünde gayret göstereceklerini söyledi.

İki ülke haklarının yararına birçok projenin gerçekleştirilebileceğine işaret eden Adil bin Muhammed Fakih, bu çerçevede iş fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu görüşmenin ardından Suudi Arabistan Odalar Birliğine giden Elvan, burada iş adamlarıyla bir araya geldi.

Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Elvan, dış politikada birlikteliğin söz konusu olduğunu, bunun artarak devam etmesini arzuladıklarını ifade etti.

Ekonomik alanda iki ülkenin güçlü temellerinin olduğuna dikkati çeken Elvan, buna rağmen ticari ilişkilerin istenilen seviyeye ulaşmadığının altını çizdi.

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ekonomi alanında “tamamlayıcı ülkeler” olduğunu ifade eden Elvan, “İş adamlarımızla birlikte geldik. Neden bir araya gelip, birlikte fabrikalar kurmuyoruz. Türk iş adamları Suudi Arabistanlı iş adamları ile bir araya gelmelidir. Bir fabrika Türkiye’de kuracaksak, bir fabrika da Suudi Arabistan’da kurulur.” şeklinde konuştu.

– “Birlikte yapamayacağımız iş yok”

Türkiye olarak ülkedeki her türlü teknolojiyi Suudi Arabistan’a getirmeye hazır olduklarını dile getiren Elvan, “Bizim birlikte üretemeyeceğiz, yapamayacağız hiçbir iş yoktur. Yeter ki birlikte hareket edelim.” değerlendirmesinde bulundu.

Coğrafyasındaki çeşitli sıkıntı ve sorunlara rağmen, Türkiye’nin büyümeye ve güçlenmeye devam ettiğini kaydeden Elvan, “Türkiye, son 14-15 yılda güçlü bir performans sergiledi. Örneğin 14-15 yıl önce savunma sanayisinde ihtiyacımızın yüzde 20’sini kendi üretimimizle karşılıyorduk. Bugün ihtiyacımızın yüzde 65’ini yerli üretimle karşılıyoruz.” diye konuştu.

Her alanda Suudi Arabistan ile iş birliği yapmak istediklerini dile getiren Elvan, iki ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Heyette yer alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Müslüman ülkeler arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Dünyanın giderek küçülen bir yapıya dönüştüğüne işaret eden Elitaş, İslam ülkelerinin helal gıda standartları konusunda çalışma yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bakan Elvan, temasları kapsamında Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid Al Kasabi ile de görüştü.

KAMUPERSONELİ.NET – AA