Gündem

Kan Bağışında Üstün Başarı Sağlandı

Türk Kızılayı Genel Sekreteri Ayşegül Genç kan bağışında 6 aylık dilimde yüzde 110 başarıya ulaşıldığını açıkladı.  

Türk Kızılayı Genel Sekreteri Ayşegül Genç, “Türk Kızılayı, bu yılın ilk 6 aylık sürecinde ülke çapında kan bağışında yüzde 110 gibi bir hedefe ulaştı. Halkımız kan bağışı konusunda son derece duyarlı.” dedi.

Genç, “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” dolayısıyla Şanlıurfa’da hiçbir karşılık beklemeden kan bağışlayarak hayat kurtaran 416 gönüllü kan bağışçısı için özel bir tesiste düzenlenen iftar yemeğine katıldı. 

Gönüllü kan bağışçılarına her yıl düzenli olarak madalya ve plaket verdiklerini dile getiren Genç, Türk halkın kuruma olan güveni ve desteğinin çok fazla olduğunu belirtti.

– “Halkımızın bize olan güveni bizi mutlu etti”

Türk Kızılayı olarak ellerinden geldiğince halkı memnun etmeye çalıştıklarını, Türkiye’nin de ciddi oranda kan ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden Genç, “Türk Kızılayı olarak şu anda Türkiye’nin yüzde 85 kan ihtiyacını karşılamaktayız. Kan bölge merkezlerimiz her yıl hedeflerini tutturuyor. Türk Kızılayı, bu yılın ilk 6 aylık sürecinde ülke çapında kan bağışında yüzde 110 gibi bir hedefe ulaştı. Halkımız kan bağışı konusunda son derece duyarlı. Geçen yıl hedefimiz yüzde 79 gibi bir rakamdı onu gerçekleştirmiştik. Bu sene büyük bir artış göstermesi bizi gururlandırdı, halkımızın bize olan güveni bizi mutlu etti.” diye konuştu.

Genç, Türk Kızılayı tarafından ülke insanının kan ve kan bileşenleri ihtiyacını tamamen gönüllü, bilinçli ve düzenli bağışçılardan karşılamak amacıyla başlattığı “Güvenli Kan Temini Projesi”nin de devam ettiğin belirtti.

Projelerinin Türkiye için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Genç, “Özellikle proje sayesinde 21 gün süren testle kandaki DNA’ların irdelenmesi ve içinde bulunan hususların tıbbi olarak incelenmesi detaylı olarak yapılıyor. Dolayısıyla herhangi bir hastalığın kan nakliyle geçişine engel olmak için güvenli kan temini yapıyoruz.” dedi.

Törende, 45 kez kan bağışlayana plaket, 35 kez kan bağışında bulunana altın, 25 kez bağışta bulunana da gümüş madalya takdim edildi. 

Kamupersoneli.net / AA