Gündem

KHK ile Kapatılan Askeri Okulların Öğrencilerine Yeniden Tercih İmkanı

 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinin diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirme tercihleri başladı. Öğrenciler, tercih ettikleri programa veya programlara yerleşememesi durumunda, YÖK tarafından Türkiye’deki diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirilecek.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, harp okulları, fakülte ve yüksekokullar ile astsubay meslek yüksekokullarında (Jandarma dahil) öğrenimine devam eden askeri öğrenciler, üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullara naklen kaydedilecek.

30 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla mezun olacak askeri öğrencilerin, üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilmesi hususunda YÖK görevli ve yetkili olacak.

Bu usul ve esaslara göre askeri yükseköğretim kurumlarından 2015-2016 eğitim öğretim döneminde mezun olan öğrencilerin diplomaları, YÖK tarafından belirlenen koordinatör üniversite tarafından düzenlenecek, kayıtlı ve mezun aşamasında olmayan öğrenciler ise yükseköğretim kurumlarına merkezi olarak yerleştirilecek.

Bu öğrencilerin yerleştirilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen YÖK, yerleştirme işlemlerinde yaşanabilecek muhtemel gecikmelerin öğrencileri mağdur etmemesi için harekete geçerek, tarihinde ilk kez kurum olarak merkezi yerleştirme işlemi yapacak.

Bu bağlamda, KHK ile kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarının öğrencileri (yaklaşık 7 bin öğrenci) Türkiye’deki diğer yükseköğretim kurumlarına YÖK tarafından yerleştirilecek.

YÖK, bu öğrencilerden halen tutuklu durumda bulunanların yerleştirme işlemlerine ilişkin ilgili kurumlara bir yazı göndererek görüş sorulmasına da karar verdi.

Öğrenciler tercih işlemini e-Devlet şifresiyle yapacak

Öğrenciler tercihlerini, 22-26 Eylül 2016 tarihlerinde YÖK’ün https://yoksis.yok.gov.tr/TS internet adresinden TC kimlik numaraları ve e-Devlet kapısı şifrelerini kullanarak kendileri yapacak. Tercih işlemi, 26 Eylül 2016’ta saat 17.00’de sona erecek.

Öğrenciler, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra “tercih süresi” içerisinde https://yoksis.yok.gov.tr/TS internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecek.

Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik ve düzeltme yapılamayacak. Öğrenciler tercih sırasında yayımlanacak başvuru esaslarını da dikkate alarak alanlarında 30 tercih yapabilecek.

Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarında aynı isimli önlisans programlarına yerleştirildiğinden, Hava Trafik Kontrol önlisans programlarındaki öğrenciler de Anadolu Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol önlisans programına yerleştirildiğinden tercih yapmayacak.

Kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarında mezun duruma gelmiş öğrenciler, YÖK tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacak. Bu öğrencilerin diplomaları belirlenen koordinatör üniversite tarafından düzenleneceğinden, mezun duruma gelmiş öğrenciler tercih yaparak yerleştirilmiş olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesi iptal edilecek.

Tercih yapanlar yerleştirilecek

Yerleştirme işlemlerinde öğrencilerin, ilgili yıldaki ÖSYS puanları, ortaöğretim diploma notları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjanları göz önünde tutulacak.

Öğrenci, tercih ettiği programa veya programlara yerleşememesi durumunda YÖK tarafından ÖSYS puanları veya ortaöğretim diploma notları ile programların oluşan taban puanları dikkate alınarak yerleştirilecek.

Yerleştirilen öğrencilerin 2017-ÖSYS’ye girmeleri durumunda ortaöğretim başarı puanlarında düşme olmayacak. YÖK tarafından yapılan yerleştirme işlemlerinde tercih yapmayan öğrenciler haklarından vazgeçmiş sayılacak. Bu öğrenciler için yeniden yerleştirme yapılmayacak.

Kayıt tarihleri yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra adaylara duyurulacak. Öğrenciler kayıtlarını e-Devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda veya bizzat üniversitelere giderek yapabilecek.

Kamupersoneli.net – AA