Gündem

KKTC ile Türkiye Arasında Anlaşma Sağlandı

Uzun zamandır gündemi meşgul eden konulardan bir tanesi de Kıbrıs’a ülkemizden taşınan suyun işletme haklarının kime verileceğiydi. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs arasında Türkiye’den taşınan suyun işletmesi konusunda bir anlaşmaya varıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu arasında anlaşma imzalandı.  Anlaşma “yap,işlet,devret” usulüne dayanıyor. Buna göre 1 sene sonra  ihale süreci başlamış olacak ihaleyi kazanan firma yada firmalar Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki belediyelerin alt yapılarını düzenleyecek ve iyileştirme yapacak.

İhale sonucunda şirketlerin yapacağı çalışmalar sonucu Türkiye’den aktarılan 75(yetmiş beş) metreküp suyun  yarısına yakını içme suyu, diğer kısmı ise Kıbrıs’daki bereketli arazilerden verim alabilmek için tarımda kullanılıcak.;Yapılan araştırmalara ve çalışmalara göre tarım bölgesine aktarılan su Kıbrıs’ın tarımı açısından inanılmaz bir kalkınma sağlayacak.Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları 2060 yılına kadar herhangi bir su sıkıntısı yaşamayacak.

Davutoğlu ve Mevkiidaşı oldukça samimi hareketler sergilerken T.C BaşbakanıDavutoğlu ;

“Bu asrın projesiyle hem Kıbrısımıza, KKTC’mize, yavru vatana, Türkiye’nin ana sütü gibi onlar için helal olan suyunu gönderiyoruz hem stratejik hamle yapıyoruz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ömer Kalyoncu Türkiye’den aktarılan suyun adanın tamamı için büyük bir şans olduğunu dile getirdi.Ayrıca Kıbrıs’ın diğer sakinleri rumlarla barış ilişkileri açısından da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ömer  Kalyoncu ;

“Daha şimdiden suyun barış ve yakınlaşma doğrultusunda kullanılması gerektiği inancındayız “

dedi. 

Türkiye’den  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne aktarılan suyun projesi dünyada ilk askılı boru ile su taşıma projesi olmasıyla dünya basınında da geniş yer almıştı.