Gündem

KPSS’si İptal Edilen 150 Bin Kişiye Ne Olacak?

2010 KPSS’ nin iptali kapsamında ÖSYM yürütme kurulunun hazırladığı rapor’da sadece eğitim bilimleri iptal edilmişti ancak ”Genel Yetenek ve Genel Kültür” sınavları iptal edilmemişti .

İptal edilen eğitim bilimleri sınavı ÖSYM tarafından tekrarlandı önceki sınavda atanıp 100 ve üzeri soruya doğru cevap veren 3227 adaydan büyük bir çoğunluğu yapılan sınava girmedi.

Öğretmen olmaktan vazgeçen adayların bir çoğu iptal edilmeyen ”Genel Kültür ve Genel Yetenek” Sınavı puanları ile düz memur olarak atanmayı tercih etmişti.

Danıştay 12. Dairesi’nin daha önce kararı verilen red kararını bozma üzerine açılan dosyayı tekrar görüşen Ankara 1 . İdare Mahkemesi 01.08.2016 tarihinde KPSS 2010 ”Genel Kültür ve Genel Yetenek” bölümlerini oy birliği ile iptal etti. 

Karar’da sınav sorularının sınavdan günler önce sızdırıldığının sabit olduğu açıklandı .

150 Bin Kişiye Ne olacak ?

827 bin kişinin dahil olduğu 2010 KPSS sınavının ”Genel Yetenek Genel Kültür”  dahilinde sınav sonuçlarına dayanılarak 1500 kişinin kamuya atandığı tespit edildi. 

Sınavın iptali dahilinde bu kişilere ne olacağı hakkındaki tartışmalarda gündeme gelmeye başladı. Bu konuda iki farklı görüş bildirildi. 

Birinci görüş: Sınav sorularının çalınması idarenin kusurudur, kazanılmış haklar alınamaz. 

İkinci görüş: Danıştay’ın emsal kararı var, kazanılmış hak doğmaz, memuriyetin ön koşulu olan sınav iptal olduğundan memuriyet düşer. Hükümetin hangi yolu seçeceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Yargı kaynakları ise bu sınava giren kişilerin tümü nün değildi kapsamlı bir araştırma sonrasında sınav sorularını çalanların memurluğunun düşürülmesinin daha yerinde olduğu görüşünde birleşiliyor.

Yeni gelişmeleri öğrenmek için bizi takip etmeye devam edebilirsiniz. 

Kamupersoneli.net |