Gündem

Kredi Kartında Taksit Sınırlandırması Esnetilebilir

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında kayyum atanan Boydak Holding’e ilişkin, “Kayyum heyetiyle görüştüm. ‘Sayın Bakanım (şirket) bize devredildikten sonra siparişlerimiz yüzde 25 arttı. Bayilerimizle toplantı yaptık, siparişleri veriyorlar’ dedi.” ifadesini kullandı.

Tüfenkci, Ankara Atlı Spor Kulubü Sosyal Tesislerinde bir grup gazeteciyle bir araya geldi.

Burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından halkın demokrasiye sahip çıktığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin sağlam temellere sahip olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, “Dünyanın herhangi bir ülkesinde böyle bir kalkışma olsa ertesi gün tüm piyasalar çöker. İthalat ve ihracatımız durmadı. Yabancı sermaye girişimiz ağustosta arttı. Hiçbir yabancı sermaye kendini riske atmak istemez. Bunlar, Türk ekonomisinin sağlam mali disiplini ve yapısal kırılganlıklara karşı dayanaklı olduğunun göstergesidir.” diye konuştu.

İş dünyasında FETÖ mensuplarıyla mücadeleye hız kesmeden devam edeceklerini belirten Tüfenkci, “Dünyanın neresinde olursa olsun, teröre finansman sağlıyorsa ona müsaade edilmez. Kayyuma devredildikten sonra kayyum heyetiyle görüştüm Boydak’larla ilgili. ‘Sayın Bakanım bize devredildikten sonra siparişlerimiz yüzde 25 arttı. Bayilerimizle toplantı yaptık, siparişleri veriyorlar’ dedi. Yurt dışı bunu kabul etmekte zorlanır, ama elde veriler var, adam satıyor…” diye konuştu.

“Kredi derecelendirme kuruluşları adil davranmalı”

Ekonomik hedeflerde büyük bir revizyona gitmeyi düşünmediklerini dile getiren Tüfenkci, “Büyüme rakamlarının yüzde 4’ün altına düşeceğini düşünmüyorum. Dördüncü çeyreğe doğru büyümenin daha yüksek gelmesini bekliyoruz.” dedi.

Bakan Tüfenkci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye ilişkin karar alırken daha adil davranması ve piyasa verilerini göz önünde bulundurması gerektiğine işaret etti.

“AB’nin sözünü tutmasını bekliyoruz”

Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tüfenkci, ilişkilerin iyileşmesinin iki ülkenin de lehine olacağını dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) ile gerçekleştirilen vize serbestisi müzakerelerinin olumlu sonuçlanmasını umduklarını ifade eden Tüfenkci, “Daha çok fasılın açılması noktasında talebimiz var. Bu noktada ayak sürüyen biraz Avrupa gibi görünüyor. Bu ikicilikli tutum bizi üzüyor. AB’nin sözünü tutmasını bekliyoruz.” dedi.

Tüfenkci, temel hedeflerinden birisinin DAEŞ ile mücadele etmek olduğunu belirterek, Türkiye’nin sınırlarını terör örgütü saldırılarından korumak istediklerini söyledi.

“Bazı sektörlerde kredi kartı taksit sınırlandırması esnetilebilir”

Bakanlıklarının faaliyetlerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Tüfenkci, Hal Yasası ve lisanslı depoculuk üzerinde yoğun şekilde çalıştıklarını kaydetti.

Üreticilere verilen teşvik desteklemelerine devam edeceklerini belirten Tüfenkci, bazı sektörlerde kredi kartı taksit sınırlandırmasının esnetilebileceğini bildirdi.

Bakanlıklarındaki FETÖ mensuplarının ayıklanması noktasında büyük gayret gösterdiklerini anlatan Tüfenkci, masum insanların mağdur olmamaları için de çalışmanın titizlikle sürdürüldüğünü söyledi.

Türkiye’de başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğine işaret eden Tüfenkci, bu noktada kararın millet tarafından verilmesi gerektiğini kaydetti. Tüfenkci, “Türkiye daha etkin kararlar alacağı, daha hızlı hareket edeceği için başkanlık sistemini savunuyoruz.” dedi.

Kamupersoneli.net – AA