Gündem

Kurallara Uymayan İşçiler Tazminatsız Kovulabilecek

Sosyal Güvenlik Uzmanı Cem Kılıç, iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda açıklamalar yaptı. Kılıç, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine değinerek, kurallara uymayan işçilerin işten çıkarılabileceğine değindi.

Kılıç açıklamalarında: ” İşçi de alınan tedbirlere uymak zorunda. Tedbir almayan işveren nasıl tazminat ödemek zorundaysa tedbirlere uymayan işçi de işini tazminatsız kaybedebilir” ifadelerini kullandı.

Cem Kılıç, işverenin aldığı tedbirlerin işçiler tarafından uygulanması gerektiğini, iş sağlığı ve güvenliği almayan işverenlerin hapis cezası ya da para cezasıyla cezalandırıldıklarını, kurallara uymayan işçilerin de işten çıkarılabileceğini söyledi.

İş yerlerinde alınması gereken önlemlerin sorumluluğu işverenlere aittir. İş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurulması gerekir. Uzmanın ve hekimin uyarılarına, yönlendirmelerine göre hareket edilmelidir. İş yerinde, işveren tarafından alınan güvenlik tedbirleri hakkında işçilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir. 

Risk bulunan işlerde iş eğitimi olan kişilerin çalıştırılması gerekmektedir. Uzman olmayan kişilerin riskli işlerde çalışması neticesinde iş kazaları sayılarının daha fazla artması kaçınılmazdır. 

İş güvenliği açısından kullanılması zorunlu olan malzemelerin işçi tarafından kullanılmaması durumunda işveren işçiyi işten çıkarma hakkına sahip. Hatta tazminat ödeme zorunluluğu da yoktur.

Kamupersoneli.net