Gündem

Mecliste Dokunulmazlık Görüşmeleri Devam Ediyor

Türkiye Büyük Millet Meclisinde dokunulmazlık görüşmeleri devam ediyor.

TBMM Anayasa Komisyonunda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde kavga çıktı. Bazı milletvekilleri yaralandı, salon kullanılamaz hale geldi.

Teklifin geneli üzerinde söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyonun geçen haftaki görüşmeleri sırasında yaşananları kınadığını belirterek, komisyonların herhangi bir konunun enine boyuna tartışıldığı yerler olduğunu söyledi.

Bozdağ, “Milletvekillerimize yakışmayan bir uslup, tartışma, itişme, kakışma yaşandı. Hem de orada bazı milletvekili danışmanları bu şiddetin içinde yer aldı” diye konuştu.

Bozdağ’ın sözlerine HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan “Hayır yer almadı” karşılığını verdi.

HDP’li bazı milletvekilleri de Bozdağ’a tepki gösterdi.

Bu sırada, toplantıda cep telefonuyla görüntü kaydı yapan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu ile tartıştı. Başaran, “Bana, (vururum) diyor” diye bağırdı. Bu sırada bazı HDP milletvekilleri ayakta çekim yapan Başaran’ın yanına geldi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ile bazı AK Parti milletvekilleri de Paylan’a tepki gösterdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, masanın üzerinden atlayarak kavganın olduğu bölüme geçti. Bu sırada başlayan itiş kakış, kısa sürede büyüdü.

AK Parti ile HDP milletvekilleri, birbirlerine yumruk ve tekmeyle vurdu. Yaşanan arbedede bazı milletvekillerinin kaşının patladığı, yüzünden kan geldiği görüldü.

Kavga sırasında masaların üzerindeki su şişeleri ve dosyaların atılması sonucu salon bir süreliğine kullanılamaz hale geldi.

Bazı milletvekilleri, cep telefonuyla “çekim yaptıkları” gerekçesiyle gazetecileri salondan dışarı çıkardı.

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, kavga nedeniyle birleşime ara verdi. Ancak aranın ardından salon boşalmadı. AK Parti milletvekilleri, Bakan Bozdağ’ın etrafını çevreleyerek korumaya aldı. HDP, CHP ve MHP’li üyelerin çıkmasının ardından, AK Parti milletvekilleri bir süre salonda kaldıktan sonra topluca ayrıldı.

Kavganın ardından AK Parti milletvekilleri Genel Kurula geçerken, HDP milletvekilleri ise grup toplantı salonunda toplandı. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, durum değerlendirmesi yapacaklarını belirtti.

TBMM İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise “Toplantıya katılacak mısınız?” sorusuna, “katılacağız tabi” karşılığını verdi.