Gündem

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'dan Askeri Araziler Hakkında Kentsel Dönüşüm Açıklaması

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yapıtğı açıklamalarda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kent dışına taşınması karar verilen askeri arazilere yönelik bilgi ifadelerde bulundu.

Işık, askeri arazilerin değerlendirilmesi kapsamında üç prensibi benimsediklerini ifade ederek önceliklerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Askeri arazilerin taşınmasının da aşırı düzeyde maliyeti olduğunu kaydeden Bakan Işık, “Dev tesisleri bir yerden kaldırıp başka bir yere götüreceğiz. Altyapıyı ve üstyapıyı götürmenin maliyeti ayrı ayrı yüksek” ifadelerinde bulundu.

MALİYETİ BULUNUYOR

Bakan Işık, kentsel dönüşüm ihtiyaçları için askeri arazilerin değerlendirileceğini ifade ederek, “Şehir içinde kalmış yeşil alanlar mutlaka korunacak. Taşınacak alanların tamamı yeşil alan değil. Buna göre kentsel dönüşüm ihtiyacı da gözetilecek. Diğer kurumlarla bu temel prensipleri konuştuk. Taşınma maliyetleri de önemli. Bu üçünü dengeleyecek bir formülasyon, anlayış içinde hareket edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı’na tanınan yetkiyle de bazı adımlar atarak hedefe aldığı yerleri ifade eden Bakan Işık; Konya’da kent içinde kalan cephanelik için Konya Belediyesi ile çalışma başlattıklarını dile getirdi ayrıca bu alanların ücretsiz verilmeyeceğini vurgulayarak “Belediye ile detayları konuşuluyor. Şehir dışına alacağız” açıklamasında bulundu.

ASKERİ ARAZİLER İNCELENİYOR

Askeri arazilerin durumlarına yönelik olarak çalışmayı Milli Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ortak yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, büyük şehirler başta olmak üzere, kentsel dönüşüm yapılan şehirlerde bulunan askeri araziler inceleniyor. 3 bakanlığın kurduğu komisyon içerisinde 81 ildeki askeri arazileri tek tek çıkaracak. Milli Savunma Bakanlığı, taşınacak arazileri belirlemede büyük rol oynayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu arazilerden yeşil alan niteliği bulunmayanları kentsel dönüşüm için planlayacağını belirtti.. Maliye Bakanlığı da askeri tesisler için kent dışında yeni Hazine arazileri tahsis edecek ve askerlik şubesi gibi tesisler kent içinde kalmaya devam ederken, tank taburları, cephanelik ve atış alanları gibi yapılar ise taşınacağı açıklandı.

Kamupersoneli.net  | ANKARA