Gündem

Numan Kurtulmuştan Bayram Tatili Açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi Bakan Kurulu toplantısında Numan Kurtulmuş konuşma yaptı. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Güneydoğu’da terörle mücadele edilen bazı şehirlerin taşınacağına dair iddialara ilişkin, “Böyle bir konu gündemimizde değildir. Terörle mücadele, şu anda çok şükür önemli bir kısmı şehirler itibarıyla bitmiştir. Geri kalan yerlerde de mücadele sürdürülecek ve terör örgütleri Türkiye’ye karşı hiçbir zarar veremez noktaya gelene kadar bu mücadele sürdürülecektir.” dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı.

Bakanlar Kurulu’nda, Paralel Devlet Yapılanmasıyla ilgili olarak gelinen mücadelede, ilgili bakanların her birisinin ortaya koydukları çalışmaların ele alındığını aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Bundan sonra, özellikle MGK’da, Paralel Devlet Yapılanması bir terör örgütü olarak tanımlanmasıyla birlikte, gelişen bu yeni süreçte, yeni fazda, yeni safhada yapılacak olan işler gündeme getirilmiştir. Çok teferruatlı olarak da bu süreçteki yapılacak olan çalışmalar gözden geçirilmiştir. Bu konunun dikkatle, titizlikle devletin bütün birimleri tarafından ilgili bütün bakanlıklar tarafından hassasiyetle takip edileceğini, sonuçlandırılacağını milletimizin bilmesini isteriz.” 

Kurtulmuş, toplantıda bakanlıkların TBMM’ye getirilmesi için öncelediği birtakım yasaların ele alındığını söyledi.

– “Evlatlarımızı sularda, göletlerde, kanallarda kaybetmeyelim”

Deniz, göl, gölet ve kanallardaki boğulma vakalarına dikkati çeken Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Maalesef yaz aylarıyla birlikte çok sayıda gencecik evladımızın, kanallarda, göletlerde, göllerde, denizlerde boğulduğunu görüyor ve içimiz kan ağlıyor. Buradan anne ve babalara, gençlerimize ve çocuklarımıza öğretmenlerine ayrıca bu ilgili yerlerdeki belediyelere kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine çağrıda bulunuyorum. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirsin. Bu çerçevede aileler, çocuklarına sahip çıksın. Aileler çocuklarını uyarsın. Evlatlarınız eğer yüzme bilmiyorlarsa bu tür yerlerden mümkün olduğunca uzak dursun, eğer yüzme biliyorlarsa tehlikeli olan yerlerde dikkat etsinler. Özellikle denize ya da suya girmenin tehlikeli olduğu yerlerle ilgili de her türlü uyarının yapılması sağlansın. Böylece her yaz boyunca neredeyse her gün, ahvali adiyeden gibi, sürekli olarak aldığımız bu boğulma haberlerini almayalım, gencecik evlatlarımızı serinlemek uğruna sularda, göletlerde, kanallarda kaybetmeyelim. Onların vefatını hüzünle takip etmeyelim.”

 – Terörle mücadele

 Kurtulmuş, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 Terör örgütüne yönelik Nusaybin ve Şırnak’ta yürütülen operasyonların sona erdiğine işaret edilerek “Bundan sonraki süreçte kırsalda terörle mücadelede devam edecek mi? İlçelerde operasyonlar tamamlandıktan sonra yeniden yapılanma söz konusuydu, bununla ilgili nasıl bir adım atılacak, nasıl bir takvim işleyecek? Şehir merkezlerinin taşınması konusunda bir çalışma var mı?” soruları üzerine Kurtulmuş, terörle mücadelenin çok taraflı ve kapsamlı bir mücadele olduğunu anımsattı.

Kurtulmuş, operasyonların hem sınır dışında hem kırsal alanda hem de şehirlerde eş zamanlı olarak sürdürüldüğünü dile getirerek “Terörle mücadelede nerede ne şekilde davranılması gerekiyorsa, güvenlik güçlerimiz o şekilde davranıyorlar” diyen Kurtulmuş, “Dolayısıyla şehirlerde mücadelenin bitmiş olması, eğer kırsalda Türkiye’ye, güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza karşı mücadele eden bu unsurlar kırsallarda varsa bunlara karşı da kararlılıkla mücadele sürdürülecektir.” dedi.

 – “Böyle bir konu (şehirlerin taşınması) gündemimizde değildir”

 Terörle mücadele sonrasında şehirlerin yeniden imar ve inşasıyla ilgili sürecin devam ettiğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Bakanlar Kurulu’na girmeden önce de Birlik Huzur ve Demokrasi Eylem Planı çerçevesinde, ilgili bakanlıkların bir hafta boyunca yaptıkları bütün raporlar önümüze geldi ve bunları müzakere ettik. Dolayısıyla ‘Bu bitsin, ondan sonra yapalım’ değil; biten, terörden temizlenmiş bölgelerle birlikte zarar ziyan tespitlerinden tutunuz da o şehrin yeniden imarıyla ilgili gerekli bütün alt yapı hazırlıkları bakımından bütün çalışmalar sürdürülüyor, eş zamanlı olarak sürdürülüyor. Bugün bazı gazetelerde de çıkmış, bazı şehirlerin taşınmasıyla ilgili konu… Böyle bir konu gündemimizde değildir, gündeme alınmış değildir. Terörle mücadele şu anda çok şükür önemli bir kısmı şehirler itibarıyla bitmiştir. Geri kalan yerlerle ilgili de mücadele sürdürülecek ve terör örgütleri Türkiye’ye karşı hiçbir zarar veremez noktaya getirilene kadar, bu mücadele sürdürülecektir.”

– “Sonuç elde etmek istiyoruz”

 Geri Kabul Antlaşması’na ilişkin bazı iddiaların hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, şu değerlendirmeyi yaptı:

“AB ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında yapılan müzakere, ciddi bir müzakeredir. Müzakerelerin hiçbir safhasında, hiçbir gününde, hiçbir cümlesi Türkiye tarafından laf olsun diye söylenmemiştir. AB tarafından da söylenen hiçbir sözün, verilen hiçbir sözün boşuna verilen bir söz olmadığı kanaatindeyiz. Dolayısıyla biz Türkiye olarak üzerimize düşeni samimiyetle yerine getirdik. Geri Kabul Antlaşması’nın askıya alınması meselesi şu anda gündemimizde değildir ama sonuç itibarıyla Türkiye, AB ile müzakereye kararlılıkla devam ediyor. Biz sonuç elde etmek istiyoruz.”

 – “Türkiye yapmıyor Avrupa’nın da yapmamasını tavsiye ederiz”

 “Türkiye’nin ciddiyetinin ne kadar Avrupa için önemli olduğunu, bu süreçte Türkiye’nin Geri Kabul Antlaşması’yla birlikte Türkiye’den Avrupa’ya giden göçmen sayısındaki azalmadan da görmek mümkün.” diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Dolayısıyla bu anlamda vize serbestisi ve Geri Kabul Antlaşması eş zamanlı olarak gündeme geldi. Bunların uygulanmasıyla birlikte esas kazanacak olan Türkiye değil, esas kazanacak olan AB’dir. Bir kere daha AB’ye şunu tavsiye ederiz. Avrupa’nın içerisinde farklı ülkelerde Türkiye karşıtlığı üzerinden iç politikayı geliştirmek isteyenlerin birtakım arzuları gündeme getirdikleri sözler dolayısıyla Türkiye ile bu vize serbestisi meselesini heba etmesinler. Bu konuyu birtakım iç siyasetin konusu haline getirilmesine müsaade etmesinler. Yapılan müzakere ciddi bir müzakeredir. Ne Türkiye’nin iç siyasetinin konusudur ne AB’nin iç siyasetinin konusudur. Dolayısıyla burada Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasındaki görüşmeler ciddiyetle devam etti, bundan sonra devam edecektir. Biz sonuç almaya odaklanmış vaziyetteyiz. Birileri bunun üzerinden AB içerisinde kendi ülkeleri içerisinde bir Türkiye karşıtlığı siyasetinin parçası olarak bunu kullanacaklarsa buna da söyleyecek bir sözümüz yok. Buna esasında ortaya alıp, masaya koyup bununla ilgili tedbir alması gereken de AB’nin siyasi kimliğidir diye düşünüyorum. Bu görüşmelerin ciddiyeti bakımından doğru olan yoldur. Her iki taraf da bunu kendi iç siyasetinin konusu yapamaz. Türkiye yapmıyor, Avrupa’nın da yapmamasını tavsiye ederiz.”

 – Ramazan Bayramı tatili

Kurtulmuş, “Ramazan Bayramı tatili planları 4 gün için mi yoksa 9 gün için mi yapılsın. Turizmcilerin de böyle bir beklentisi var. Bu konu gündeme geldi mi?“ sorusuna “Daha bayrama çok var. Bu konu konuşulmadı. Önce gönül huzuruyla ramazanı idrak edelim inşallah. Bayrama daha çok var. O sonraki haftaların konusu” yanıtını verdi.

 ​“Milli Eğitim Bakanlığının müfredatta ​değişikliğe gideceği, hatta 4+4+4 sisteminin de değişeceği yönünde haberler var. Bu konu Bakanlar Kurulu’nun gündeminde mi​?” şeklindeki soru üzerine Kurtulmuş, “Türkiye’de yine üzerinde çok koşulan konulardan biri de Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili konulardır ama böyle bir konu gündeme gelmedi. Herhangi bir konu gündeme gelirse bunu kamuoyu ile açık yüreklilikle paylaşmak bizim vazifemiz.” dedi.

Kamupersoneli.net / AA