Gündem

OHAL Uzatılacak mı? Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıkladı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Habertürk TV’de gündeme ilişkin kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı. Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları şöyle:

– Anayasa Değişikliği

“Anayasa değişikliği meselesi şimdi gündeme gelmedi. Biz bildik bileli Türkiye’de yeni sistem arayışı olmuştur. 1982 anayasasının getirdiği sistemin hastalıkları, yanlışlıklar siyaset tarafından eleştirilmiştir, bütün siyasiler Demirel de, Özal da, Erbakan da, Yazıcıoğlu da birçok siyasetçi sistemin değişmesiyle ilgili tekliflerde bulundu. 82 anayasası 18 kez değişti, bu 19. değişiklik. Askeri darbeler sonucu değil sivil irade tarafından da değişiklik yapılıyor. Türkiye’yi taşımıyor. Çevremizdeki tehditleri düşünün. 25 günlük hükümetlerle yönetilemeyiz artık. 2001 krizleri gibi krizlere artık Türkiye muhattap olmamalıdır. Bütün krizler, darbeleri arkada bırakan değişikliğe ihtiyaç var.”

– Nasıl Bir Anayasa Değişikliği?

“Mevcut sistemin vesayetçiliğinden kurtulmak için, çift başlılığı ortadan kaldırmak için, ekonomik krizlerin önlenmesi ve siyasi krizlerin önlenmesi için anayasaya ihtiyaç var. Türkiye’deartık 5 yıldan 5 yıla hükümet kurulacak. Kimin hükümeti yöneteceğine seçim akşamı karar verilecek. Türkiye aylarca kurulamayan hükümet krizlerini yaşayan bir ülke. 7 Haziran’da koalisyon olmayınca aylarımızı kaybettik. Sistemin kilitlendiği noktalar var. Örnek 1980 darbesi öncesinde 5 buçuk ay parlamentoda cumhurbaşkanı seçilemedi. Askeri darbenin zemini hazırlayan bir şey olmuştur. Bu anayasanın içinde 2 madde darbeleri önleyecek.”

– Yeni Sistemle Darbe Kimsenin Aklından Geçemez

“Eğer sistem kilitlenirse karar alamaz noktaya gelirse bu kilidi açabilmek için milletin iradesine başvurulması gerekiyor. Cumhurbaşkanı ya da parlamento milleti sandığa götürecek. Bu sistem çok kolay hükümet kurulmasını sağlayacak, seçimlerin ne zaman olacağını ortaya koyacak, aynı akşam yasama ve yürütme ortaya çıkacak, kilitlenme anında açma yetkisini sadece halka verecek. Hiç kimsenin askeri darbeyi aklından geçirmesinin imkanı olamaz. Birilerinin de ‘bizim çocuklar darbe yaptı’ diyecek gücü olmaz. Doğrudan doğru milletin seçtiği bir hükümet var. Asker, sivil ilişkileri de normalleştiği için kimsenin askeri kışkırtarak darbe olmasını sağlacak bir durumu olmayacak”

– ‘Tek Adam’

“Son derece yersiz bir suçlama. Sorumluluğu sıfır olan bir cumhurbaşkanlığı tasarladılar. Tam da darbe sonrası askeri diktatörlüğe uygun şekilde hazırladılar 82 anayasasını. Yetkileri olan ama sorumsuz cumhurbaşkanı olmaz. Buna mukabil çok yetkisi olan bir cumhurbaşkanı ve sorumluluğu da çok olan bir hükümet ve cumhurbaşkanı. İki tarafta da çok yetkiler olduğu için çatışmalar olmadı mı? Türkiye’yi tek adamlıktan kurtarmak için yürütme yetkilerinin bir kişiye verilmesi, böylece cumhurbaşkanı hem yetkili, hem sorumluluk sahibi. Tam tersine tek adamlığa son vermek için yetkili ama çok sorumlu cumhurbaşkanı modelini ortaya koyuyoruz”

– Hayır Çıkma İhtimali Yok

“Evet çıkarsa Türkiye artık demokrasini kılıcı gibi darbe tehdidinin olmadığı, kısa sürelerde erken seçimlerin olmadığı, ekonomik krizlerle karşılaşılmadığı, çok etkin karar alabilen, hesap verebilen yönetim modeline kavuşmuş olacak. Hayır çıkarsa ki böyle bir ihtimal yok, Türkiye mevcut sistemin hatalarını sürdürecek demektir. Milletimizin böyle bir şeye izin vereceğini sanmıyorum. Evet oyları önde ve trendi yükseliyor. Vatandaşımıza anlatıldıkça daha iyi anlıyor. İlk kez seçim yapmıyoruz.”

– OHAL Uzatılacak mı?

“OHAL var ama bu OHAL sokaktaki kimseyi ilgilendirmiyor. Siyasi partileri ilgilendirmiyor. Hayır diyenler istediği yerde toplantı yapıyor. Gazetelerinden istedikleri şekilde kampanyaya destek veriyorlar, yetmiyor dışarıdan destek de alıyorlar. Pratik olarak ‘Hayır’ kampanyası yürütmekte zorluk yok. OHAL referandum kampanyasını etkilemiyor. Hiçbir hükümet OHAL olsun istemez. Bu OHAL keyfe keder şekilde ortaya konulmuş bir şey değil. Türkiye uçurumun kenarından döndü. Türkiye’nin son 2 yıldır yükselterek sürdürdüğü terör örgütleriyle yaptığı mücadele var. Bunun doğası gereği bazı konularda adım atabilmek için ihtiyaç vardı ve devam ediyor. İsteriz ki bir an evvel bitsin ve bu adamların devletin içinden ayıklanmasını bitirelim. Ama çok uzun bir süre. Bazı sahalarda daha rahat çalışılabilmesi için KHK’larla düzenlemeler yapılıyor. Henüz gündeme gelmedi ama ihtiyaç sonucudur. Hiçbir hükümet istemez. Ama bu bir gerekliliğin sonucudur. Yeni OHAL kararnamesi için hazırlık sürüyor”

– Evlilik Programları

“Bu memlekette en ortak değerimiz ailemizdir. Bunu ayaklar altına alacak , tahrip edecek programların doğru olmadığı kanaati var. Bununla ilgili çalışmalar var. Yasaklamak değil amacımı ama kendilerine çekidüzen vermeleri lazım. Burada meselemiz ailenin korunmasıdır. Belli bir noktaya getiriliyor. KHK olur, yasa olur ama sonuçta burada bir düzenleme ihtiyacı olduğu görüldü”

KAMUPERSONELİ.NET