Gündem

Ombudsman Açıkladı: KDK Kararlarına Uyum Oranı Yüzde 60'a Yükseldi

Kamu Denetçiliği Kurumu(KDK), “İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır” inancı ile “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” ilkesini kendisine rehber edinen bir kurum olarak bilinmektedir.

KDK’nın Amacı

Bölgesel toplantılar ile Kurumun işleyişi ve çalışmaları hakkında illerde hedef kitle olan vatandaşlara bilgi sunulması, o ildeki muhtarlara ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine idare ile sorunları konusunda söz hakkı verilmesi amaçlanmaktadır.

Böylece illerde vatandaşların idare ile yaşadıkları sorunları Ombudsmanın hakemliğinde, doğrudan o ilin yerel yöneticilerine iletmeleri hedeflenmektedir.

Kamu Başdenetçisi(Ombudsman) Şeref Malkoç, denetçiler ve uzman ekibiyle 12-13 Temmuz 2017’de Bursa’da bir toplantıya katılarak alınan kararlar ile birlikte uyum oranını açıkladı.

”Ombudsman Halkla Buluşuyor” etkinlikleri çerçevesinde ”Bölgesel Ombudsmanlık Toplantısı” için kente gelen Malkoç, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Bursa’nın ekonomik ve sosyal açıdan Türkiye’nin en değerli şehirlerinden biri olduğunu ifade etti.

Toplantıda; Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Hüseyin Yürük, Mustafa Özyar ve Yahya Akman’ın bizzat yöneteceği toplantıda Bursa ilinde yaşanan ve çözüm bekleyen temel problemleri yerinde dinlenerek çözüm için çalışmalardan bahsedildi.

Ombudsman Malkoç, “Verdiğimiz kararlara ilk başlarda yüzde 20 oranında uyulmaya başlanmıştı. Çok şükür bu yıl özellikle son 6 ayda verdiğimiz kararlara uyum oranı yüzde 60’a ulaştı. Sıkı takip ediyoruz. Kurumda bir büro oluşturduk ve verdiğimiz kararların uyumunu takip ediyoruz.” diye ifadelerde bulundu.

Bu kapsamda KDK, vatandaşın idareyle olan sorunlarını yerinde dinlemek ve kurumun bilinirliliğini artırmak için bölgesel toplantılar düzenlemektedir.

Ombudsman, kurumun daha ileriye gidebilmesi için çalışmalarının devam ettiğini ve edeceğini söylerken şu ifadelerde bulundu:

“Tanınması durumunda da idarenin işleyişiyle ilgili hata ve kusurları asgariye indirmeye çalışacağız. Kurumun iki önemli yönü var. Biri idareyi denetleme. Aklınıza gelebilecek devletin tüm hizmetleri buna dahildir. Aklınıza gelebilecek bütün konuları şikayet üzerine denetleriz. Devletin buradaki amacı verilen hizmetlerin kalitesini artırmak, iyi yönetim ilkelerini yerleştirmek, hukukun ve demokrasinin kökleşmesini temin etmek, vatandaşın hak arama konusunda bilinçlenmesini artırmak. Bütün bunların toplamı da demokrasi ile yönetilen ülkemizde şeffaflığı sağlamak. Kurumumuzun diğer bir yönü de insan haklarıyla ilgili çalışmalardır.”

Kamu Denetçiliği Etkili Bir Güce Sahip ve Gittikçe Büyüyor

KDK 4 yıl gibi kısa bir sürede eğitim, sağlık, ulaşım, maliye gibi birçok alandan gelen 30 bini aşkın başvuruyu incelemiş ve vatandaşın idareyle olan sorunlarını çözüme kavuşturmuştur. Kamu Denetçiliği Kurumuna 2016’da başvuru sayısı 5.600, 2017’nin ilk 6 ayında ise 8.400 olduğu belirtildi.

Ombudsman Malkoç, mahkemeyle ilgili konulara mevzuat gereği bakamadıklarını söylerken şu şekilde devam etti:

“İdareyle problem olduğunda önce idareye başvuracaksınız. Mahkemeye gitmeden bize geleceksiniz. Mahkemeye gidilmişse biz bakamıyoruz. En önemli kararımız dostane çözüm ve tavsiye kararı oluyor. Verdiğimiz kararlara ilk başlarda yüzde 20 oranında uyulmaya başlanmıştı. Çok şükür bu yıl özellikle son 6 ayda verdiğimiz kararlara uyum oranı yüzde 60’a ulaştı. Sıkı takip ediyoruz. Kurumda bir büro oluşturduk ve verdiğimiz kararların uyumunu takip ediyoruz. İdare verdiğimiz kararlara uymadığında basın toplantısıyla ‘hukuka uymayan idare’ diye bunu kamuoyuna duyuruyoruz ya da karara uymayan yöneticileri TBMM’ye davet ettiriyoruz, milletvekili onları sorguluyor. Bunlar önemli müeyyideler. Mahkeme kararı kadar kesin değil ama kamu denetçiliği yumuşak ve çok etkili bir güce sahip.” dedi.

Kamupersoneli.net – ANKARA