Gündem

Orman Bakanı Eroğlu'ndan serin hava müjdesi

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, yurt genelinde hava sıcaklıklarının önümüzdeki haftadan itibaren mevsim normallerine döneceğini ve serinleme olacağını söyledi.

Erzurum’dan uçakla Muş’a geçen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Muş’a 18 milyon liralık 17 müjdeli yatırım haberiyle geldiğini belirtti. Gazetecilerin Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak havalarla ilgili olarak sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, “Şu anda kritik bir hafta yaşıyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren sıcaklıklar ortalamalardan birkaç derece yükselecek. Sevincimiz şu, bilhassa yangın hassas olan bölgelerde yağmur başlıyor. Dolayısıyla bilhassa Ege Bölgesi’nde, Akdeniz’de bunların çok büyük faydası olacaktır. Bu hafta belki sıcaklıklarda bir artış olacak ama önümüzdeki haftadan itibaren mevsim normallerine düşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Meteorolojinin uyarıları doğrultusunda yangınlarla ilgili olarak kritik noktalara acil müdahale ekibi kurduklarına işaret eden Bakan Eroğlu, orman yangınlarında sadece Türkiye’ye değil çevredeki bütün ülkelere yardım ettiklerini belirtti. Yanan ağaçların yerine arazi çalışmasını yaptıktan sonra bir yıl içinde ağaçlandırma yaptıklarını hatırlatan Eroğlu, vatandaşların sıcak havalarda daha duyarlı olmalarını istedi. Kuraklık olmadığını, barajlarda doluluk oranının yüzde 40’lara ulaştığını vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

“Ormanları korumak hepimizin vazifesidir. Ormanlar olmazsa, Türkiye çöl olur. Bilhassa piknik yaptıkları zaman ateşlerini söndürsünler veya şu sıralar ateş yakmasınlar. Ayrıca sigara izmaritlerini veya çöpleri orman içlerine atmamalıyız. Zaten orman içlerine çöp dökmek yasak. Bazen yığılan çöplerde metan gazı oluşuyor ve sıcaklıklarla birlikte reaksiyonlar artıyor. Bir de anız yangınları var. Anız yangınları fayda sağlamıyor. Özellikle bu yangın sebebiyle bütün verimliliği sağlayan bakteriler, mikroorganizmalar tamamen yangında ölüyor. Dolayısıyla toprak çoraklaşıyor. Herhangi bir duman gördükleri zaman ücretsiz Alo 177’i arasınlar.  Ne kadar erken haber verilirse yangın büyümeden önlemiş oluruz.”

Kamupersoneli.net | AA