Gündem

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'dan Kurban Keseceklere Uyarı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vatandaşlara kurban vecibelerini yerine getirirken, hayvanlara eziyet etmeme uyarısında bulunarak, aksi şekilde davrananlara ilgili yasal düzenlemeler uyarınca para cezaları kesileceğini bildirdi.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kurban ibadetinin Müslümanlar için önemine değinerek, vatandaşlara, “Kurban kesmek toplumsal bir vecibedir. Bu vecibemizi yerine getirirken Yüce Allah’ın insanlara verdiği önem kadar hayvanlara da önem verdiğini unutmayalım. Bu kapsamda dini vecibemizi yerine getirirken, kesimi yapılacak hayvanlara eziyet etmeyelim.” çağrısında bulundu.

Hayvanların uygunsuz şekillerde yakalanması, uygun olmayan gereç ve şartlarda kesim yapılması gibi insani ve dini bakımdan uygun olmayan hallerin, hayvanların gereksiz yere acı çekmelerine sebep olacağını vurgulayan Eroğlu, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda, “Hayvanların kesilmesi dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır.” hükmünün yer aldığını hatırlattı.

Eroğlu, bu hükme aykırı hareket edenlere hayvan başına bin 57 lira idari para cezası uygulanacağını ifade ederek, söz konusu kanun uyarınca yürürlüğe konulan “Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik” hükümlerine aykırı hareket edenlere de hayvan başına 2 bin 651 lira idari para cezası kesileceğini kaydetti.

Hayvanlara eziyet edenlere 526 lira ceza

Hayvanlara her türlü kötü muamelenin yaptırıma tabi olduğuna işaret eden Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: “Hayvanları Koruma Kanunu’na göre, hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 526 lira idari para cezası uygulanır.”

Eroğlu, kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmanın da yasak olduğuna dikkat çekerek, bu hükme aykırı davrananlara da 526 lira para cezası uygulanacağını belirtti.

Kurban Bayramı süresince Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Şube Müdürlükleri tarafından gerekli önlemlerin alınacağını anımsatan Eroğlu, kurban kesim ve satış yerleri ile ilgili denetimlerin de yerel yönetim birimleri ile müştereken yapılacağını vurguladı.

Eroğlu, Türkiye’nin içinden geçtiği zor günlerde Kurban Bayramı’nın birlik ve beraberliği pekiştirmesi açısından önemine değinerek, tüm vatandaşların ve İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutladı.

Kamupersoneli.net | AA