Gündem

Ortak ‘Anayasa’ Açıklaması Geldi

15 Temmuz darbe girişiminden sonra mini anayasa değişikliğine gidileceği açıklanmıştı.AKP; CHP ve MHP temsilcilerini yeni anayasa ile ilgili toplanmaya çağırdı.

AKP,CHP ve MHP temsilcileri, yeni anayasa için 12 Ağustos’ta bir araya geldi. AKP’den Abdülhamit Gül, CHP’den Bülent Tezcan ve MHP’den de Mehmet Parsaklı katıldı.

Parti temsilcileri,yapılan görüşme ile alakalı ortak açıklama yaptı.

AKP’li Abdülhamit Gül, görüşmeyle ilgili:
“Yaşanan hadisenin hukuki ifadesi vatana ve devlete ihanettir. Millete iradenin sembolleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Gazi Meclis’imiz tarihinde ilk defa bombalanmıştır. Gazi Meclis’imizin yaşamış olduğu o hadiseyi canlı ve diri tutmaktır. Sayın Tezcan ile yaptığımız görüşmede, milletin vekilleri olarak nöbetimizi tuttuk, tarih bu destanı yazdı.
Burası sadece bir bina değildir. Kahraman evlatlarının toplandığı binadır, bu bina kurtuluş mücadelesinin beyni ve karargahıdır, bu Meclis Mustafa Kemal’in Mehmet Akif’in mirasıdır. 15 Temmuz gecesi Meclis’e saldıranlar milletin iradesine saldırmışlardır. Kimse bunlar kadar alçalmamıştır. 15 Temmuz gecesi Meclis’e yapılan saldırı ne kadar alçaksa, başta TBMM Başkanı İsmail Kahraman olmak üzere tüm arkadaşlarımızın duruşu o kadar değerlidir.
Bu darbe girişiminin püskürtülmesinde en büyük pay milletimizindir. Milletimizin bu asil duruşu demokrasi yürüyüşümüzü tahkim etmiş, dünya demokrasi tarihinin dönüm noktası olmuştur. Bu süreçte hükümetimiz devlet içine yuvalanan FETÖ terör örgütü için hukuk devleti içerisinde çalışmalarını başlatmış, en kısa zamanda devletimiz bu terör örgütlerinden kurtulmuş olacak. İktidarıyla, muhalefetiyle, artık geleceğe daha emin adımlarla ilerleyeceğimizden şüpheniz olmasın.
O gece milli iradeye sahip çıkan milletimiz, kurucu iradenin kendisi olduğunu göstermiştir. Kurucu irade olarak Meclis’te yeni anayasa ve bazı hükümlerin değişmesi için uzlaşmaya varacağımıza inancımız tamdır. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminden sonra Sayın Cumhurbaşkanımız siyasi parti liderlerini davet etmiştir. Akabinde Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımızın genel başkanlarla yaptığı görüşmeden anayasada bazı maddelerde değişiklik için mutabakata varılmıştır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla Yenikapı’da 5 milyon kahramanımızla miting yaşadık. Bu mitingde birlik ve beraberlik ruhu sergilenmiştir. Biz de demokrasimizi pekiştirecek unsurlar için kararlılığımız tamdır. Bizi burada buluşturan Yenikapı’daki milli birlik ve beraberlik ruhudur.Anayasa’da yapılacak değişiklikleri görüşüp, genel başkanlarımıza sunacağız. 15 Temmuz demokrasi mücadelesini kalıcı hale getirmek için bu uzlaşma zeminini korumaya kararlıyız. Ülkemizin acil ihtiyaç duyduğu hususlarda anayasa değişikliğini gerçekleştireceğiz. “dedi.

CHP ise: “Öncelikle her gün yeni şehit haberleriyle acımız, yüreğimiz dağlanıyor, her gün yeni şehit haberleriyle ortak acıyı paylaşıyoruz. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum ve bir an önce bu acı olayların dinmesini arzu ettiğimi belirtmek istiyorum.
Bugün 3 siyasi partinin temsilcileri, Gazi Meclis’in 15 Temmuz gecesi bombalanan Meclis’te ortak açıklama yapıyoruz. Bu da Türk siyasetinin sorunlarını ortaklaşa çözebilmesi için önemli bir adım olarak düşünüyorum.

15 Temmuz Türkiye için önemli bir kırılma, dönüm noktasıdır, önemli bir başarı ve zaferdir. TBMM’de, Meclis Başkanımız, milletivekili arkadaşlarımızla demokrasiye suikast düzenleyen terör örgütüne karşı ortak mücadelenin ne büyük başarı olduğunu gördük. Önceki dönemlerde birbiriyle gerginlik yaşayan vekiller, milletin iradesini savunma konusunda ne kadar kararlı olduklarını, sözkonusu vatansa gerisinin teferruat olduğunu gösterdiler. Gazi Meclis’e bir kez daha gazilik unvanını tazelediği için teşekkür ediyorum. 200 yıllık demokrasi birikimimiz direnmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Süreci cesaretle yürüten siyaset kurumuna teşekkür ediyorum.

İşimiz bitmedi. Biz bundan sonraki süreçte Türkyie’nin ibresini ya güçlü demokrasiye yönelteceğiz, ya Türkiye daha sağlıksız bir noktaya sürüklenecek. Önümüzdeki dönemde 3 önemli aşama var. Hesaplaşma, normalleşme ve demokratikleşme aşamasıdır. Hukuk devletini çetelerden ayıran en önemli özellik hukuk içinde kalmasıdır o yüzden hesap sorma sürecinin tamamen hukuk devleti sınırları içerisinde sürmesi gerektiği kanaatindeyiz. Eğer süreç hesaplaşma süreci hukuk içinde yürürse hızla normalleşme sürecine gireriz. Hızla normalleşme zorundayız. Her alanda hızla normalleşme zorundayız. Normalleşmenin birinci koşulu herkesin güven içinde hissetmesinden geçiyor. Bunun yolu da her işin hukuk güvenliği içinde olmasından geçiyor. Bundan sonra normalleşme sürecini birlikte inşa etmek zorundadır. Tabiki siyaset kurumunun temeli olan tartışma var olarak kalacak. Tartışmayı çağdaş bir iklimde, zenginlik yaratmak birinci önceliğimiz. Türkiye darbe girişimini püskürttü. Darbecileri yendi. Bu ortam darbenin başarılı olduğu ortamlardan farklı olmalıdır. Herkesin kendini huzur ve güven içerisinde hissettiği zaman darbeyi püskürttüğümüzü anlayabiliriz. 

Anayasa, hukukun üstünlüğü, anayasa asgari müştereklerde ortak tutum alabilmek ciddi bir işaret olacak. Bugün Meclis’te grubu bulunan bütün partilerin katkılarının olmasını önemsiyoruz. Mini bir anayasa paketi yapmak üzere bir araya geldik. 15 Temmuz’dan sonra parlamentoda 4 siyasi parti ortak bildiri imzaladı. Cumhurbaşkanımız da imza koyarak birlik mesajı TBMM’den verildi. Anayasa çalışmalarında da aynı ortak iradenin yaşatılmasını düşünüyorum. CHP olarak bu görüşümüzü ifade ettik. Parlamentonun iradesinin tam olması için bütün partilerin bu sürece katkı vermesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu eksikliğin giderilmesinde yarar gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. 

Anayasanın yargı bölümünde ihtiyaç duyulan değişikliklerin yapılmasını gereğini gördük. FETÖ’nün kumpas davalarıyla TSK başta olmak üzere devlet kurumlarını nasıl teslim almak istediğini gördük. Böylece yargının tarafsız ve bağımsız olması gerektiğini gördük.” dedi. 

Kamupersoneli.net