Gündem

Özgür Özel : " Başbakan'ın Sözüne Güvenilip, Güvenilmeyeceğini Göreceğiz"

  CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Başbakan’ın sözüne güvenilecek mi, güvenilmeyecek mi Salı günü göreceğiz. ‘KHK’ları Meclis’te görüşeceğiz. İlk KHK’yı öncelikle yasalaştıracağız’ sözünü veren Başbakan sözüne sahip mi kendine malik mi göreceğiz. Salı günü KHK’lar görüşülürse ne ala, o zaman komisyon teklifini de konuşacağız” dedi. 


Özel, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

“İktidara yakın basın yayın organlarında” CHP ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sistematik bir saldırı yapıldığını ileri süren Özel, bunun, kendi kusurlarını örtmeye çalışanların gündem değiştirme çabasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in FETÖ’nün darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi sessiz kaldığını, sonrasında ise duruma göre pozisyon almaya çalıştığını ifade eden Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşin siyasi yanı araştırılırsa koltuğu ilk sallantıya girecek kişi olarak, ağzından çıkanı kulağı duymadan bir takım saldırılarda bulunuyor. Bunlarla ilgili gerekli incelemeler yapıldıktan sonra suç duyurularında bulunabiliriz. Ancak Melih Gökçek’in televizyonda konuşmalarından bir şey bekleyen ama bu ülkeyi seven herkese şunu söylemek lazım: Bir iç savaştan bahsediyor Melih Gökçek, bireysel silahlanmanın önünün açılmasından, herkesin evine pompalı tüfek attığından, önümüzdeki günlerde sokak çatışmaları olabileceğinden, Alevi-Sünni gerginliğinden. Akla gelmemesi gereken ne varsa akla getirip tavsiye edilmemesi gereken her şeyi tavsiye eden ve açıkçası olası bir gerginlik için, iç savaş kışkırtıcılığı yapan ifadeler var.”

– “Gökçek’in söyledikleri doğru mu?”

Gökçek’in mensubu bulunduğu AK Parti’ye ve hükümete, “Bu kişinin söyledikleri doğru mu? Bireysel silahlanmanın önü 15 Temmuz’dan hemen önce ve sonra açıldı mı? Şu anda herkes bu silahları alıp bir yerlere atıyor mu? Bu konuda Melih Gökçek ne konuşuyor? Siz buna karşı ne önlem alıyorsunuz?” diye soran Özel, bu soruların yanıtlarının son derece önemli olduğunun altını çizdi. 

Özel, “Ağzından her gün hakaret, iftira, gerçek dışı söylemler çıkan birinin artık bunları söylüyor olması, bundan önce bizlerle, Genel Başkanımızla ilgili söylediklerini hezeyan olarak, kontrolünü kaybetmiş birinin kendini savunmak, birilerine beğendirmek, kusurunu örtmek için ortaya attığı hezeyanlar olarak görüyorduk, ama tehlikeli şeyler konuşuyor. Melih Gökçek’i önce susturun, sonra soruşturun, sonra da bu işlere tedbir alın. Bu ülkenin iç huzuru, barışı hükümete emanettir. Herkes aklını başına alsın.” değerlendirmesinde bulundu.

Özel, Türk askerinin Musul’un yakınlarındaki Başika Kampı’nda olması ve buna ilişkin açıklamaların sorulması üzerine, Türkiye’nin sorunun, “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesine dayanan geleneksel dış politikasını terk etmesi olduğunu savundu. 

-“Ülkelerin toprak bütünlüğü savunulmalı”

CHP’nin iktidarın dış politikada izlediği yolu ve bunun diplomatik yansımalarını yakından takip ettiklerine işaret eden Özel, Türkiye Cumhuriyeti’ni bölgede denge, barış ve çözüm unsuru olma noktasından sorunun odağı bir devlet noktasına getirmeye kimsenin hakkı olmadığını belirtti.

Özel, “Irak’ta da Suriye’de de ülkelerin toprak bütünlüğü savunulmalı. Merkezi hükümetlerin karşısındaki bir takım illegal yapıları destekleme, oralarda taşeron kullanma yoluyla bir takım çabalara son verilmeli. Türkiye’nin, kendi güvenliği için, Türkiye’yi, Avrupa’yı ve dünyayı IŞİD’ten kurtarmak için orada olduğu gerçeği unutulmamalı. Dünyaya hesabını veremeyeceğimiz, uluslararası kamuoyunda destek bulamayacağımız bir sürecin tetiklenmemesi gerekiyor.” diye konuştu.

– “Bu komisyon; ‘ucu bana yaklaşıyorken dursun’ çabasıdır” 

Özel, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun tüm partilerin ortak girişimleri ile kurulmasına karşın başkanlık divanının yalnızca AK Partili üyelerden oluşmasıyla ilgili soruyu da yanıtladı.

Darbeye karşı tüm siyasi partiler birlikte direnmişken, iktidarın komisyonun üye sayısı ve başkanlık divanı konusunda eşitlikçi bir anlayış içinde olmamasını eleştiren Özel, “Mesele şudur; darbenin siyasi ayağı tartışılırken kontrol elimde olsun. Buraya istediğim gelsin konuşsun, istemediğim konuşmasın. Bu komisyon sorumlusu nereye kadar uzanacaksa oraya kadar gitsin değil, ucu bana yaklaşıyorken dursun çabasıdır.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek’in komisyon başkanlığına seçilmesini de eleştiren Özel, sözlerine şöyle devam etti:

“Reşat Petek, ‘FETÖ’yü övmedim’ diyor, dakikalarca kimsenin övemeyeceği gibi öven videoları dönüp duruyor. Bu bir araştırma komisyonu, araştırma komisyonlarının başkanı o konuda uzmandır. AKP de bir FETÖ uzmanını, FETÖ mimarını, FETÖ mühendisini, FETÖ hayranını, FETÖ avukatını komisyona başkan yaptı. Tam Türkiye’de olacak birşey. Aslında şundan korkuyorlar; AKP’nin içinde bu komisyona başkanlık edebilecek hukuk ve siyaset insanları var. Ama öyle bir hukuk ve siyaset insanı hukukun gereğini yaparsa ve ‘Darbe ile mücadelede nereye kadar gidiliyorsa oraya kadar gidilsin’ derse kaygısıyla, FETÖ konusunda en çok açığı olan, istendiği anda ‘Bu kripto FETÖ’cüymüş’ deyip alıp, içeri bile koyabilecekleri, arkası çöplü, kuyruğu ellerinde bir başkanla bunu götürüyorlar ki, başkan kontrolleri dışına çıkarsa ipi çektiklerinde ilk başkanı kafese koyacaklar. Bu yüzden başkan tesadüfen bir başkan değil. O konuda en çok zaafı olan en çok karnı ağrıyan, en sinir uçları açıkta başkan. Bir yanlışı olursa, reisi bir kızdırırsa, AKP’nin çıkarlarına toplu iğne başı kadar zarar gelir, AKP’nin bu işteki sorumluluğunun komisyon raporuna girme ihtimali belirirse, bir anda ipini çekebilecekleri bir başkan varsa o da FETÖ konusundaki en kaygılı kişidir. Bazen AKP’nin siyaset yapış şeklini İtalyan mafyasına benzetmiyor değiliz. O konudaki en fazla zaafa sahip adamı komisyon başkanı yapıp onun korkusu üzerinden bu işi götürmek gerçekten baba filminin senaristlerinin bile aklına zor gelecek bir yaklaşımdır.” 

Özel, KHK’ların Meclis Genel Kurul’unda görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken de “Başbakan’ın sözüne güvenilecek mi, güvenilmeyecek mi Salı günü göreceğiz. ‘KHK’ları Meclis’te görüşeceğiz. İlk KHK’yı öncelikle yasalaştıracağız’ sözünü veren Başbakan sözüne sahip mi, kendine malik mi göreceğiz. Salı günü KHK’lar görüşülürse ne ala, o zaman komisyon teklifini de konuşacağız. Yok dünkü gibi Hisseli Harikalar Kumpanyası’na devam ederlerse, bu yaptıkları tavrı başta kendi seçmenleri, Türkiye ve dünya kamuoyu görecektir.” şeklinde konuştu.

-“Böyle bir iddia bizim genel başkanımızın üzerine yapışmaz”

Bir gazetecinin AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın bir yazısında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun 2013 yılında ABD’ye yaptığı ziyarette FETÖ’ya yakın bir sivil toplum örgütünde konuşma yaptığından bahsettiğini ifade ederek, değerlendirmesini sorması üzerine de “Genel Başkanı birşeye benzeteceksek teflon tava gibidir. Böyle bir iddia bizim genel başkanımızın üzerine yapışmaz.” dedi.

Özel,şunları kaydetti:

“Yalçın Akdoğan’a şunu sormak lazım; siz bugüne kadar Amerika’da Fethullah Gülen’in finanse ettiği kaç STK’da konuşmacı, davetli oldunuz? Başbakan yardımcılarınız, Genel Başkanınızın selamıyla kaç kere oralara gitti? Şu anda kayyum atanan şirketlerde geriye dönük araştırmalar şunu gösteriyor; son iki yıl hariç, ondan öncesinde bu şirketlerin tamamı, AKP milletvekillerini hac ve umre ziyaretlerine götürmüşler. Kaç milletvekiliniz bugün kayyum atanan şirketlerin Umre ve Hac ziyaretlerine katıldı? Kutsal topraklara bile FETÖ parasıyla giden birilerinin bilmem kaç sene evvel genel başkanın yaptığı bir ziyaretteki STK’nın nereden destek aldığıyla ilgili çırpınışı acziyet ifadesinden başka bir şey değil.”

KAMUPERSONELİ.NET – AA