Gündem

Özgür Özel :" KPSS Başarılarının Bir Önemi Yok"

 CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Kanun hükmünde kararname değil, anayasa üzerinde kararnameler çıkarıyorsan birisi sana ‘Dur’ der. Ana muhalefet partisinin anayasa mahkemesine başvurusu bir hak değil, bir ödevdir. O ödevi yerine getirdik.” dedi.


Özel, TBMM’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Beşiktaş’ta bir polis memurunun şehit olması, birinin de ağır yaralanmasıyla sonuçlanan kazaya karışan Rüzgar Çetin’in tahliyesine ilişkin soru üzerine Özel, Türkiye’de mahkemelerin aldığı her kararın tartışma konusu olduğunu söyledi.

Bu durumun, adalet sistemine olan güvenin zedelenmesine bağlı olduğunu ifade eden Özel, “Meşhur bir kişinin oğlu olunca, ‘acaba hep rüzgar bu zenginlerden, güçlülerden yana mı esiyor’ diye insanlar şüpheleniyorlar. Bu konuda artık rüzgarın sadece ve sadece haklıdan yana, adaletten, doğrudan yana eseceği, kararların böyle verileceği, herkesin de bu kararlara itibar edeceği bir sistemi kurmak lazım. Bu da adalet sisteminin geldiği bu yapıyı baştan aşağı değiştirmekle olur.” diye konuştu.

Özel, bir başka soruyu yanıtlarken de kararın tartışılacak bir konu olduğunu belirterek, bu tartışmaları engellemek için hukukun ve hukuk insanlarının bağımsızlığının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.  

-“Bunu duyunca benim aklıma Temel Reis geldi”

Öğretmen atamalarına ilişkin mülakatlardaki sorular ve bu sorulara ilişkin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamalarının hatırlatılmasına Özel, şu karşılığı verdi:

“Bir Milli Eğitim Bakanı’nın ‘Reis kimdir?’ sorusu ülkede tartışma yaratmış ve iktidar partisi grubunu utandırmışken ve inkar mekanizmaları çalışıyorken, ‘Ne var bunda’ demesi ve çeşitli cevaplar vermesi son derece manidar. Bunu duyunca benim aklıma Temel Reis geldi. Ispanağını yesin, gelsin, bu Milli Eğitim Bakanı’nı, bu mülakatı yapanları ve savunanları yerden yere çarpsın istedim. Meclis Genel Kurulu’nda bundan iki gün önce mülakatların subjektif kriterlerle yapıldığını söylemiştim. Reis ve Gezi sorularını inkar etmişlerdi. Ve AKP, Türkiye’nin dört bir yanında bu kadar kişi bundan yakınıyorken, ‘Yok öyle birşey’ demişti. Bugün bir yandan bakanları kabul ediyor. O gün, ‘Bir tane örnek getirin’ demişti Naci Bostancı. 24 saat içinde elimize gelen çok sayıda mülakat mağduriyeti ve saçma sorular var. Bunların hepsini Genel Kurulda AKP’lilerin önüne atacağız.”

Soruların liyakat değil, sadakat arayan nitelikte olduğunu ve AK Partili olanları ayırma amacı taşıdığını ileri süren Özel, “KPSS’deki başarıların hiçbir önemi yok. Mülakattaki standart soruların önemi yok. Ayırıcı soru; ‘AKP’li misin, değil misin?’ Bu konuda son derece üzgünüz.” diye konuştu.

-“OHAL’ın hukuku bellidir”

Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın “OHAL hukuksuzluk değildir” şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine de şunları kaydetti:

“Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın söylediği şu; ‘Ben OHAL ilan ettim’ diye anayasayı askıya alamazsın, hukukun dışına çıkamazsın, anayasa hangi sınırları çizdiyse o sınırlarda kalacaksın.’ Bu sınırların dışına taşıyorsan, birisi bakar. Kim bakar? Anayasa Mahkemesi bakar. OHAL’ın hukuku bellidir. Onun içindeysen Anayasa Mahkemesi’nin görev kapsamında. Ama adına OHAL deyip, herkesi hayrete düşürecek kanun hükmünde kararname değil, anayasa hükmünde hatta anayasa üzerinde kararnameler çıkarıyorsan birisi sana ‘Dur’ der. Ana muhalefet partisinin anayasa mahkemesine başvurusu bir hak değil, bir ödevdir. O ödevi yerine getirdik.”

KAMUPERSONELİ.NET – AA