Gündem

Polis'in Arama Yetkisine İptal Kararı Alındı

Eski hüküm gereği kişiye arama belgesi verilerek mülki amirin yetkisiyle kişiler polis tarafından aranabiliyordu. Bu hükmün içeriği şu şekildeydi;

“Ancak, el ile dıştan kontrol hariç, kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilir. Kolluk amirinin kararı yirmi dört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Bu fıkra kapsamında yapılan araç aramalarına ilişkin olarak kişiye, arama gerekçesini de içeren bir belge verilir.”

6 Ay Sonra Yürürlükte Olacak !

Anayasa Mahmemesi tarafından alınan karar çerçevesinde Anayasa’nın 20. maddesine göre hakim kararı olmağı sürece kişilerin üstlerinin aranamayacağı düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile arama izni iptal edilmiş ve Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Anayasa Mahkmesi tarafından alınan kararın 6 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştır. Hükümet eğer isterse bu 6 içinde yeni bir düzenleme yapabilecektir.

Bir Yorum

  1. Böyle saçma kararmı olur ben mesala benim semtim zeytinburnu olmuş uyuşturucu başkenti 10 yaşındaki çocuklar alıp satıp kullaanıyor polis bunkarı yolda çevirdiğinde arayamayacakmı.bu karardan acil dönülmesi gerekiyor