Gündem

Sıcak Havalar Üzüm Bağlarını Vurdu

  Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, artan hava sıcaklığının üzüm bağlarında ciddi zarara neden olduğunu bildirdi.


Sarıgöl ilçesinde yaklaşık 190 bin dönüm ekili arazinin 100 bin dönümüne yakın kısmının üzüm bağlarından oluştuğunu belirterek, aşırı sıcakların asmalarda büyük hasara yol açtığını söyledi.

Ege Bölgesi genelinde iki gündür yaşanan hava sıcaklığının üzüm üreticisini olumsuz etkilediğini kaydeden Ülgen, şunları söyledi:

“En az bir hafta daha sıcakların böyle devam edeceği söyleniyor. Zaten 2016 başlarında dolu afeti ile ilkbahar soğuğunu yaşadık, şimdi de sıcağı yaşıyoruz. Bağlarda sıcaktan dolayı oluşan zarar, Tarsim’in kapsamı dışında kalıyor. Ben şimdi üreticilerimiz adına oda başkanı olarak, sıcak hasarın da Tarsim kapsamı içine alınması gerektiğini söylüyorum. Biz artık Sarıgöllü üreticiler olarak, Tarsim’in üzüm bağlarında oluşacak her türlü zararı, hasarı kapsamasını talep ediyoruz. Üreticimizin mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor.”

– “Hasar tespiti yapacağız”

Ülgen, sıcakların sona ermesinin ardından zarar gören üzüm bağlarında hasar tespiti yapılması için başvuruda bulunacaklarını belirtti.

Sıcaktan yanan üzümleri gösteren Ülgen, “Bu üzümlerden hiçbir şey olmaz artık. Üzümler sıcaktan olgunlaşmadan dalında kurumuş durumda. Üreticimizin bu üzümden para kazanma şansı yok artık, masrafını asla çıkarmaz.” diye konuştu. 

Ülgen, kalitesinin bozulması nedeniyle geçen yıl kilogramı 20 kuruşa kadar düşen üzümün bu yıl daha iyi fiyatla satılmasını beklediklerini ifade etti.

Sarıgöl ilçesinin, üzüm açısından Türkiye çapında önemli olduğunu vurgulayan Ülgen, şunları kaydetti:

“Sarıgöl, üzümün başkenti sayılır. Aralık ayına kadar üzüm hasadı yapan bir ilçeyiz. Bu üzümü dünyanın neredeyse tüm ülkelerine ihraç ediyoruz. Ancak son yıllarda yaşanan afetlerden dolayı, üreticimiz üzümden yeteri kadar gelir elde edemedi. Hükümetimizden ve Cumhurbaşkanımızdan çözüm bekliyoruz.”

AA | Kamupersoneli.net