Gündem

Son Dakika: Naci Ağbal 'dan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Personel Alımı Açıklaması

 Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarını düzenli şekilde ödeyen, geçmişe ilişkin yükümlülükleriyle ilgili herhangi bir sorunu olmayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine belli bir oranda indirim yapılmasına ilişkin çalışma yaptıklarını bildirdi.

Ağbal, bakanlıkta düzenlediği “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” hakkında düzenlediği toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeniden yapılandırmanın son olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, esas yapılması gerekenin yapısal çözümler olduğunu, burada da hazırlıkların bulunduğunu belirterek, “İnşallah bu yapılandırma yasası son olur.” dedi.

Zora düşen vatandaş varsa ellerinden tutacaklarını Ağbal, “O eski, soğuk maliye, kötü gününde hiç yüzüne bakmayan maliye olmayacak. Bir taraftan gönüllü vergi uyumunu teşvik eden, şefkati olan Maliye ama diğer taraftan da bütün milletin, vatandaşın, devletin hakkını, herhangi bir şekilde bilerek ve isteyerek ödemeyene karşı da devletin caydırıcı gücünü gösteren Maliye olacak.” ifadelerini kullandı.

Vergi borçlarını tam ve zamanında düzenli bir şekilde ödeyen vatandaşa da iyilik yapılması gerektiğini dile getiren Ağbal, “Bu yasa çalışması içinde yapmadık, inşallah önümüzde aylarda yapacağımız düzenlemelerden biri de bu olacak. Vergi borçlarını düzenli bir şekilde ödeyen, geçmişe ilişkin yükümlülükleriyle ilgili herhangi bir sorunu olmayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerimize belli bir oranda bir indirim nasıl yapabiliriz, bu çalışmayı da inşallah yapınca sizlerle paylaşacağız. Hali hazırda bu çalışmayı yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ağbal, daha önceki yapılandırmaya kaç kişinin başvurduğunun sorulması üzerine, 2014 yılında çıkarılan 6552 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanuna ilişkin taksit sürelerinin devam ettiğini, şu ana kadar 4,5 milyon kişinin başvuruda bulunduğunu, 43,7 milyar liranın yapılandırıldığı, bugün itibarıyla tahsil edilen tutarın da 10,2 milyar lira olduğunu söyledi.

– “Milli Eğitim Bakanlığının 15 bin öğretmen talebi oldu”

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı kamuda görevden almalara ilişkin olarak da Ağbal, “İşten çıkarılan personelden ortaya çıkan bir ihtiyaç varsa Kanun Hükmünde Kararnamede bunu düzenledik, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla kamu kurumlarımıza yeniden açıktan atama yoluyla bu personeli karşılama imkanı olacak.” dedi.

Bu anlamda ilk aşamada Milli Eğitim Bakanlığının 15 bin öğretmen talebi olduğunu anlatan Ağbal, konuyla ilgili bakanlıkların çalışmalarını yaptığını söyledi.

Maliye Bakanlığı olarak söz konusu 15 bin sözleşmeli personel istihdamı ile ilgili izni, vizeyi verdiklerini ifade eden Ağbal, “Dolayısıyla şu anda Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bu vize işlemine bağlı olarak öğretmen alımı ile ilgili çalışmalarına başladı. Kimse endişe etmesin, herhangi bir şekilde kamu kurumlarında nerede bir ihtiyaç varsa bu ihtiyaca istinaden gerekli personel alımı da yapılacak.” şeklinde konuştu.

– “FETÖ ile bağlantılı kuruluşlarla ilgili envanter oluşturulacak”

FETÖ ile bağlantılı kuruluşlara ilişkin kapatma kararını da hatırlatan Ağbal, bakanlık olarak kendilerinin yerinde tespitler ve sayımlar yaptıklarını belirtti. Bakan Ağbal, şöyle devam etti:

“Bütün bu kapatılan kuruluşların varlıkları kamuya geçtiği için bu varlıkların bankalardaki mevcutları konusunda da bankalarımızdan bilgi toplamaya başladık. Bu paraların kamunun parası haline geldiği bilgisini kendileriyle paylaştık. Arkadaşlara ben 15 Ağustos’a kadar bu çalışmaları tamamlamaları yönünde bir talimat verdim. 81 ilde belki 3-4 bin sayısını bulan kuruluşla ilgili çalışmalar var. Bu çalışmalarla ilgili arkadaşlarımız bir envanteri oluşturacaklar. Bu envanterde hem taşınmazlar, hem döşeme, demirbaş, ne aklınıza geliyorsa bir kibrit çöpü varsa o dahi kayıt altına alınacak. Çünkü bunlar artık Hazine’nin malı. Bankalardaki varlıklar tespit edilecek.”

Zaman zaman bu varlıklarla ilgili alacak iddiaları, mal alış satışına bağlı olarak birtakım taleplerin gündeme geldiğine işaret eden Ağbal, “Bu konularla ilgili olarak da sadece tespit çalışmalarını yapıyoruz. Bütün muhasebe kayıtlarından da hareket ederek fotoğraf çekeceğiz. Ortaya çıkan fotoğrafa göre de kamuoyunu bilgilendiririz. Bu konuda alınması gereken tedbirler varsa o tedbirleri de alırız.” değerlendirmesinde bulundu.

El konulan taşınmazlarda faaliyetlerin aksamadan devamını sağlamak üzere de tedbirleri aldıklarını vurgulayan Ağbal, sağlık kuruluşlarını Sağlık Bakanlığı tasarrufuna bıraktıklarını, bu kapsamda hastanelerdeki hizmetin devam ettiğini söyledi.

AA
Kamupersoneli.net | Ankara