Gündem

Sorularla OHAL Komisyonunun Tüm Detayları !

OHAL Komisyonu bilindiği gibi 23 Ocak tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) kuruldu. Kurulan komisyon ihraç ve kapatma gibi kararlar hakkında başvuruları alacak ve bu kararların doğruluğunu araştıracak. Komisyon eğer haksız karar verildiğini tespit ederse ihraç edilen memurun  ihracı kaldırılacak ve görevine dönüş yolu açılacak. 

OHAL Komisyonu hakkında detayları Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre soru ve cevaplarla paylaşıyoruz;

KOMİSYON ÜYELERİ NASIL ÇALIŞACAK? 

7 üye görevleri süresince kurumlarından izinli sayılacak. Komisyondaki karar ve fiillerine ilişkin üyelere hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk yüklenmeyecek.

KOMİSYON NE GÖREV YAPACAK?

KHK’larla kamu görevinden ihraç, dernek, vakıf, sendika, özel sağlık ve eğitim kurumları ile basın kuruluşlarının kapatılması, emekli personelin rütbelerinin alınması gibi işlemlere ilişkin başvuruları karara bağlayacak.

KOMİSYONA BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Başvurular valilikler aracılığıyla yapılacak. Kamu görevinden ilişiği kesilenler en son görev yaptıkları kuruma da başvurabilecek. Komisyonun başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan KHK’larla ilgili başvuru alma tarihinden itibaren 60 gün, bu tarihten sonra yürürlüğe konulan KHK’larla ilgili olarak ise Resmi Gazete’de yayımlanma tarihinden itibaren 60 gün içinde yapılmayan başvurular işleme alınmayacak.

KOMİSYON İNCELEMESİNİ NASIL YAPACAK?

Başvurular, aranan şartlara uygunluk bakımından ön incelemeye tabi tutulacak. İncelemeler dosya üzerinden yapılacak.

Kamupersoneli.net – ANKARA