Gündem

SSK Ve SGK Sorgu İşlemi Nasıl Yapılır? SSK Ve SGK İşlemi Nereden Yapılır?

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı devlet hizmeti sunan kurumlar oalrak bilinmektedir.

Bu bakanlık çatısı altında çalışır ve bu çatı altında vatandaşların sosyal güvenliğini güvence altına almakla yükümlüdür. Bu maksatla uzun senelerdir vatandaşlara hizmet vermeyi amaçlar. Bu şekilde SSK ve SGK kurumları aynı zamanda WEB ortamındada atandaşların birçok ihtiyacının karşılamasına yönelik devlet hizmeti sunmaktadır.

SGK, yani kısaltılmamış haliyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun temel amacı kazançları azalan, zor durumda kalan vatandaşların başkasına muhtaç olmadan yaşamını idame ettirebilmesini sağlamaktır. Yaşam ihtiyaçlarını giderme amaçlı kurulmuştur. Sosyal Güvenlik Hizmeti’nden yararlanan vatandaşların herhangi bir şekilde karşılaştığı sosyal risklerin sonucundaki ödemeyi devlet öder. Ve aynı zamanda  Sosyal Güvenlik Hizmeti’nden yararlanan vatandaşların  başına gelen hastalık ya da kaza gibi durumlarda da hastanelerden ücretsiz yararlanma durumu vardır. Ayrıca günü/primi olan çalışanlar emekli maaşlarından  Sosyal Güvenlik Hizmeti’nden yararlanıyorsa, alabilir.

SSK VE SGK GÜVENCELERİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

SSK ve SGK hizmetinden yararlanan vatandaşlar pek çok konuda sosyal alanda kendini güvence altına almış olur. Çeşitli hastane işlemlerinin yanı sıra önemli ilaçların, ilaç indirimleri konusunda da SSK ve SGK’da hizmetlerinin İş alanında ise prim sorgulama işe giriş ve hizmet dökümlerini sorgulama gibi hizmetleri Sosyal Sigortalar Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan faydalanarak öğrenmeniz mümkündür.

Sosyal yaşama dair güvence altında olmanız gereken tüm önemli alanlar konusundaki hizmetleri bu kurumlardan sağlayabilirsiniz.

PEKİ VATANDAŞ BURADAN NELER ÖĞRENEBİLİR?

-Vatandaşlar Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan emeklilik tarihini öğrenebilir ve emeklilik tarihinden itibaren ne kadar maaş alacağını sorgulayabilirler.

– İhtiyacı olan vatandaşlar rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilir ve ayrıca Prim sorgusu yapılabilirler, sağlık karnelerinin ne durumda olduğu sorgulayabilir ve öğrenebilirler.

– Hizmet dökümü bilgilerini alabilmekte haklarıdır. Vatandaşlar ayrıca emeklilik sorgusu da yapabilir ve SSK’ya kayıtlı gün sorgulayabilirler.

– Vatandaşlar sosyal güvenlik ve sigorta hakkında güncel sigorta bilgilerini görüntüleyebilirler.

– Hizmet süresini ve toplam kazancı görüntüleyebilirler.

– Prim ödemeleri ve prim ödeme gün sayılarını öğrenebilirler. İşe ilk girdikleri günü ve son olarak çıktığı tarihleri görüntüleyebilirler.