Gündem

Su Altı Rekor Sahibinden Yeni Rekor Denemesi

Su altında nefes tutarak en uzun süre kalma rekoruna sahip milli sporcu yeni bir rekor denemesine hazırlanıyor…  

Sualtı milli sporcusu Sertan Aydın, Su Altında Tek Nefeste Paletle En Uzun Mesafe Yüzme Dünya Rekoru’nun sahibi olmayı hedefliyor.

Geçen yıl 79.93 metrelik dereceyle Su Altında Tek Nefeste En Uzun Mesafe Yürüme Dünya Rekoru’nun sahibi olan Sertan, bu yıl yeni bir rekora daha imza atmak istiyor.

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesindeki Mürefte Limanı’nda 16 Temmuz’da gerçekleştireceği rekor denemesi için her gün yaklaşık 6 saat su altında antrenman yapan Sertan Aydın, bu kez Su Altında Tek Nefeste Paletle En Uzun Mesafe Yüzme Dünya Rekoru’nu kırmayı amaçlıyor.

Sertan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kırdığı rekorla Su Altında Tek Nefesle En Uzun Mesafe Yürüyen Adam unvanı aldığını ve Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdiğini söyledi.

Bu yıl yeni bir rekor denemesi için hazırlandığını belirten Sertan, “Çalışmalarıma hem denizde hem havuzda devam ediyorum. Günde 6 saati bulan antrenmanlarım var. Tekirdağ’daki olimpik yüzme havuzu da antrenmanlarım için çok değerli bir nokta. Süre azaldı, çalışmalarıma hızlı ve yoğun bir şekilde devam ediyorum.” diye konuştu.

Hedefinin dünya rekorunu kırmak olduğunu belirten Sertan Aydın, şöyle devam etti:

“Yarışma atmosferi biraz heyecanlıdır. Yurt dışından iki uluslararası hakem gelecek, federasyondan gözlemciler gelecek, rekor denemesi sonrası doping kontrolü yapılacak, seyirci olacak. Bunlar nabzı yükselten faktörler. Sualtı sporları için dezavantajdır bu ama hedefim bu dünya rekorunu Türkiye’ye kazandırmak. Dünya arenasında, spor arenasında bir rekorumuzu daha tescil ettirmek istiyorum. Hedefim bu. Bu yönde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.”

– “Antrenmanlarda nefesimi 9 dakika tutabiliyorum”

Rekor denemesi için antrenmanların çok zorlu geçtiğini ifade eden Sertan Aydın, “Antrenmanlar zor bir süreç. İnsanın en doğal nefes alma dürtüsünü siz engelliyorsunuz bu aktiviteyi yaparken. Bu spor sadece su altı sporu olarak değil ciddi kara antrenmanı gerektiren bir branş. Bütün spor dallarının anası atletizm. Bunu suyla birleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Sualtı sporlarının hem fiziksel hem de zihinsel kondisyon gerektiren bir branş olduğunu aktaran Sertan, fiziksel olarak hazır olunduğu kadar zihinsel olarak da hazır olunması gerektiğini vurguladı.

Aydın, su altında gerçekleştireceği rekor denemesi için ciddi bir konsantrasyon süreci gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Yarışma anındaki en önemli olay yarışmadan önceki konsantrasyon gücü. Bu amaçla özellikle hareketsiz nefes tutmalarda zihinsel konsantrasyon çok değerli. Antrenmanlarda yaklaşık olarak nefes tutma branşında 9 dakikaya ulaştım. Havuzda da dipten gitme paletli, paletsiz, çift palet Türkiye rekorları sahibiyim. Şimdi de inşallah önümüzdeki süreçte bir dünya rekorunu Türkiye’ye armağan edeceğim. Paletle antrenmanlarda ve havuzdaki Türkiye rekorum 220 metre. Ancak denizdeki bu rekoru 200 metre olarak gerçekleştireceğim. Deniz ortamı biraz farklıdır, havuza göre dezavantajları olan bir yerdir. Çünkü hava şartları, dalga, su sıcaklığı güneş gibi faktörler bu performansı olumsuz yönde etkileyen şeylerdir.”

Kamupersoneli.net / AA