Gündem

Suriyeli Sığınmacılar Çalışma İznine Kavuştu

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, kendilerine Türkiye’de çalışma izni verilmesine imkân sağlayan düzenlemeden yararlanmaya devam ediyor. 


Resmi Gazete’de 15 Ocak’ta yayımlanarak yürürlüğe giren “Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik” kapsamında başvuruda bulunan ve gerekli şartlara sahip olan 3 bin 800 Suriyeli, Türkiye’de çalışma iznine kavuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Çalışma Genel Müdürlüğü’nce Suriyeli sığınmacılara çalışma izinleri başta inşaat, tekstil ve imalat sektörleri için verildi. Suriyelilere, en fazla 1 yıllığına verilen çalışma izin belgeleri, süresi dolduğunda yenilenebiliyor fakat bu ikamet izni yerine geçmiyor.

Suriyeli sığınmacıların, sadece Türk vatandaşlarınca icrasına izin verilen iş ve meslekler için yaptığı başvurular değerlendirmeye alınmaz iken, bir iş yerinde çalışmasına izin verilen Suriyeli sayısı, çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10’unu geçemiyor. Bu arada, Suriyeli sığınmacılara sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışmak koşuluyla çalışma izin muafiyeti tanınıyor.

Türkiye’de geçen yıl 4 bin 49 Suriyeliye çalışma izni verilmişti.

Kamu haberleri, güncel, siyasi, spor, kültür sanat, teknolojik, bilimsel ve daha birçok konudaki olaylardan haberdar olmak için her zaman ki gibi kamupersoneli.net sitesini takip edebilirsiniz. Dünya’yı avuçlara taşıyan telefonlarınıza, android uygulamamızı yüklemeniz takip etmekte fayda sağlayacaktır. 

Kamupersoneli.net | Ankara