Gündem

Tartışılan Döner Sermaye Genelgesi Durduruldu

Danıştay, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun (TKHK) “Aylık Gelir ve Dağıtılacak Ek Ödeme” konusunu içeren ve sağlık çalışanlarının döner sermaye oranını düşüren genelgesinin yürütmesini durdurduğunu açıkladı.

Sağlık-Sen Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, TKHK tarafından 21 Ağustos 2015’te “Aylık Gelir ve Dağıtılacak Ek Ödeme” konusunda bir genelge yayımlandığı anımsatıldı.

Sendikanın, sağlık çalışanlarının döner sermayeden aldığı payın düşmesine yol açan genelgenin iptali için yargıya başvurulduğunu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Danıştay 11. Dairesi, Kurum Başkanlığının döner sermaye miktarını belirlemeye yönelik bir yetkisi olmadığını, dağıtılabilir döner sermayeyi belirleme yetkisinin döner sermaye komisyonlarında olduğunu, bu sebeple de söz konusu yazıda hukuka uygunluk bulunmadığını ve yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Böylece de döner sermayeyi düşüren genelgenin yürütmesi durdurulmuş oldu.”

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş’in konuyla ilgili açıklaması , “Bu yazı ile sağlık çalışanlarının ek ödemeleri yüzde 15 civarında düşmüştü. Toplu sözleşme ile katsayıları artırmamıza rağmen sağlık çalışanlarımız çalışarak hak ettikleri döner sermayeyi tam olarak alamıyordu” ifadelerine de yer verilen açıklamada, genelgenin yürürlükten kaldırılmasıyla olumsuz etkilenen hastanelerin ek ödemelerinin artacağı aktarıldı.