Gündem

TBMM 5 Ülkeyle Daha Dost Olacak

 Meclisin, yakın zamanda Rusya ve Çad’ın eklenmesiyle 131 ülkeyle Parlamentolararası Dostluk Grubu bulunacak; böylece TBMM, bir önceki döneme göre, fazladan 5 ülkeyle daha “dost olacak.”


TBMM’de 26. yasama döneminde 129 ülkeyle Parlamentolararası Dostluk Grubu kuruldu.
Meclisin dostluk grubu kurduğu ülkeler arasında Angola, Burkina Faso, Gabon, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Guetamala, Gambiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cibuti, Mali, Moritanya, Namibya, Tanzanya, Uganda, Zambiya, Kosta Rika, Küba, Panama, Paraguay, Peru, Venezuela, Bolivya, Sri Lanka ve Vietnam gibi ülkeler de bulunuyor.

Bu ülkelerin yanı sıra Yeni Zelanda, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Arjantin gibi “uzak ülkelerin” parlamentolarıyla da TBMM’nin dostluk grubu var.

TBMM’nin Avrupa’daki ülkelerden Lüksemburg ve Yunanistan dışında tümüyle dostluk grubu bulunuyor. 

Türkiye’nin komşularından Irak, İran, Gürcistan, Bulgaristan’ın parlamentosuyla dostluk grubu mevcutken, Yunanistan, Suriye, Ermenistan parlamentolarıyla dostluk grubu kurulmadı.

Türkiye’nin, İsrail, Libya, Mısır ve Özbekistan ile de dostluk grubu bulunmuyor. Rusya ve Çad ile dostluk grubu kurulması için ise çalışmalar son aşamaya geldi. Bu iki ülke de eklenince dostluk grubunun bulunduğu ülke sayısı 131’e yükselecek.

Seçimlerin tekrarlanması dolayısıyla kısa süren 25. dönemde dostluk grubu kurulmamış, 24. dönemde ise 126 ülkeyle dostluk grubu oluşturulmuştu. Böylece, bir önceki döneme göre, TBMM, fazladan 5 ülkeyle daha “dost olacak.”

KAMUPERSONELİ.NET – AA