Gündem

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu Almanya Gündeminde Yaşanan Olayları Değerlendirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu Almanya gündeminde son yaşanan olayları ve alınan kararları değerlendirdi.  

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Almanya’daki son meselelere baktığımızda gerçekten bir krizin içinde olduğumuzu görüyoruz. Bu krizin de bir fırsata dönüşmesi, bu krizin de Avrupa’da bir Türk diasporası doğurması yolunda önemli bir süreç olduğunu ifade etmek istiyorum.” dedi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Almanya’nın Köln kentinde düzenlediği iftar programına katılan Yeneroğlu, yaptığı konuşmada, “Bizim en öncelikli meselemiz eğitim meselesidir. Bizim en öncelikli meselemiz, Avrupa’daki Türklerin kendilerini özne olarak kabul edip, kendi meselelerini hem Türkiye nezdinde hem de Avrupa’daki hükümetler nezdinde güçlü bir biçimde savunmak durumundayız, çevremizle ilişkiler kurmak durumundayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Anadil ve kültürümüzün korunması noktasında Avrupa’daki Türk toplumunun ve sivil toplumun üzerinde çok büyük sorumluluklar olduğunu aktaran Yeneroğlu, “Eğer bugün biz en önemli sorumluluklarımız olan anadilimize, kültürümüze sahip çıkamazsak, bugün bile konuşamıyoruz, 10 yıl sonra okul çağında çocuklarla Türkçe konuşamayacağımızı hatta yazı kültüründen yoksun bir nesil yetiştiğini dikkate alıp, Avrupa’daki önceliklerimizi bu meselelere odaklamak durumunda olduğumuzu düşünüyorum.” yorumunu yaptı.

Yeneroğlu, Avrupa’daki Türk toplumunun içinde bulunduğu sorunları sıralayarak, “Özellikle içinde bulunduğumuz toplumda en büyük meselelerden anadil, kimlik sorunu, kültürel kimliğe sahip çıkılması meselesi, ayrımcılık, ırkçılık, İslam düşmanlığıyla etkin mücadele meselesi olsun, kamusal alanda aktif olamama gibi durumun getirdiği sıkıntılar olsun ve siyasal katılımın teşvik edilmesinin önündeki ciddi engeller olsun, bu meseleleri ancak sivil toplumumuzun daha güçlü bir biçimde, daha özne bir biçimde, kendi meselelerini öncelikli olarak ele alıp her ortamda savunma durumu olduğunda… Özellikle ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Almanya ile yaşanan büyük krizin bir fırsata dönüşmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Yeneroğlu, “Almanya’daki son meselelere baktığımızda gerçekten bir krizin içinde olduğumuzu görüyoruz. Ümit ediyorum ki bu krizin de bir fırsata dönüşmesi, bu krizin de Avrupa’da bir Türk diasporası doğurması yolunda önemli bir süreç olduğunu ifade etmek istiyorum.” dedi.

Kamupersoneli.net | AA